Gezondheid

Apparaat uitkomst voor mensen die zich schamen

Digitaal hoortoestel
in oor verstopt

Door W. van Hengel
Een nieuw digitaal hoortoestel dat zo klein is dat het helemaal in de gehoorgang verdwijnt en daardoor van buitenaf vrijwel onzichtbaar is. Die doorbraak is mogelijk geworden door de ontwikkeling van een superkleine digitale spraakprocessor. De processor heeft een oppervlakte van 7 vierkante millimeter, ongeveer de grootte van een vingernagel van een baby.

Met de introductie van de Senso CIC (”Complete-In-the-Canal”) ligt de Deense producent van hoortoestellen Widex een armlengte voor op de concurrenten. Widex verwacht dat de nieuwe ontwikkeling de maatschappelijke acceptatie van hoortoestellen zal vergroten. Nogal wat mensen die eigenlijk aan een hoortoestel zouden moeten beginnen, stellen dit uit omdat ze zich ervoor schamen. Met de komst van steeds kleinere apparaten wordt de drempel echter lager. „Mede dankzij de geavanceerde digitale toestellen is het gebruik van hoortoestellen de afgelopen tien jaar in Nederland toegenomen met 75 procent van 200.000 naar meer dan 350.000”, aldus T. Westermann, president-directeur van Widex.

Hij voegt daar direct aan toe, dat nog altijd bijna driekwart van de ruim 1,3 miljoen slechthorenden in Nederland geen hoortoestel draagt, terwijl deze groep daarmee wel geholpen zou kunnen worden.

Doorbraak

De Widex-directeur noemt de ontwikkeling van de Senso CIC een doorbraak. „We hebben de voorloper, de Senso CX, die ook in het oor wordt gedragen, zo ver kunnen verkleinen dat hij nu in de gehoorgang past. Dat werd mogelijk toen onze onderzoekers erin slaagden het formaat van de digitale spraakprocessor te halveren tot 7 vierkante millimeter. Ondanks zijn geringe formaat kan de processor 40 miljoen berekeningen per seconde uitvoeren. De digitale spraakprocessor analyseert een miljoen keer per seconde het binnenkomende geluid. De geluidskwaliteit van de Senso CIC is dan ook even groot als die van zijn grotere digitale broers”.

De Senso CIC bevindt zich zo'n een tot anderhalve centimeter diep in de gehoorgang. De gebruiker kan het toestelletje er zelf induwen en het er met behulp van een trekdraadje weer uithalen. Van buitenaf is niet of nauwelijks meer zichtbaar dat zich in de gehoorgang een hoortoestel bevindt.

R. Geurts, medewerker van Veenhuis Medical Audio in Gouda, importeur van de Deense Widex- en de Zwitserse Phonak-hoortoestellen, noemt de geluidskwaliteit van digitale hoortoestellen superieur aan analoge toestellen. „Ik vergelijk het altijd met het verschil in geluidskwaliteit tussen een platenspeler en een cd-speler”.

Dat komt onder meer door de programmeerbaarheid en de hoge nauwkeurigheid bij het aanpassingsproces van het hoortoestel aan de individuele gebruiker. Ellen Voets van audicien Voets in Den Haag: „Klanten krijgen een hoortoestel altijd enkele weken mee naar huis om het te testen. Via een computer wordt de Senso CIC eerst door ons geprogrammeerd en nauwkeurig afgestemd op het specifieke gehoorverlies van de gebruiker. Dat gebeurt nadat het hoortoestel is ingebracht in het oor en via een snoertje met de computer van de audicien in verbinding staat”.

Automatisch
Als het toestel eenmaal is geprogrammeerd, past het zich automatisch aan de omgeving van de luisteraar aan. Die hoeft niets meer in te stellen. Volumeregelaar en afstandsbediening zijn daarmee overbodig geworden.

Volgens Ellen Voets en Veenhuis-woordvoerder Geurts is er veel belangstelling voor de Senso CIC. Geurts: „Het loopt een beetje storm. We hebben er sinds de introductie in december inmiddels enkele honderden verkocht”.

De prijs van de Senso CIC is hoger dan die van conventionele analoge hoortoestellen die in de gehoorgang passen en bedraagt ongeveer 3000 gulden. Zorgverzekeraars nemen daarvan meestal zo'n 1100 gulden voor hun rekening.