Forum 19 december 2000

Mensen aan de zijlijn moeten hun verantwoordelijkheid beseffen

Als christen werken in
de gezondheidszorg? Ja!

De gezondheidszorg heeft christenwerkers hard nodig. Jolanda Verbeek vindt dat jongeren beter een bewuste keuze kunnen maken, in plaats van een baan in deze sector uit de weg te gaan. Daarbij hebben zij de steun van hun naaste omgeving hard nodig.

De gezondheidszorg is de laatste maanden veel in het nieuws. Dat er veel tekorten zijn in de gezondheidszorg zal niemand ontgaan zijn. Ook weet iedereen in Nederland dat wij als eerste land ter wereld een wet hebben die euthanasie straffeloos goedkeurt. Daarnaast zijn er de laatste jaren meer ontwikkelingen die je als christen niet kunt goedkeuren. De verruiming van abortus, om een voorbeeld te noemen.

Een relatie tussen deze ontwikkelingen wordt nauwelijks gelegd. Er wordt in christelijk Nederland gewaarschuwd voor de gevaren in de gezondheidszorg. Jongeren die een baan zoeken kunnen beter geen baan zoeken in de gezondheidszorg. Wie weet hoe het er over tien jaar uitziet; hoe ver men dan is met genetische manipulatie? Misschien kun je er dan beter helemaal niet meer werken.

Machteloos
Deze waarschuwingen komen van allerlei kanten, soms bewust, soms ook onbewust. Ouders die hun kinderen advies geven over hun beroepskeuze. Een decaan die in zijn/haar advies laat doorschemeren vooral geen baan in de gezondheidszorg te zoeken, omdat dat moeilijk kan zijn voor jou, als christen. Een predikant op de preekstoel die (misschien onbedoeld) suggereert dat er in de ziekenhuizen geen ruimte meer is voor lijden en dat je als christen op je hoede moet zijn. De berichtgeving in de krant, waardoor men kan denken dat euthanasie veel vaker voorkomt dan in werkelijkheid het geval is.

Met bovenstaande voorbeelden bedoel ik niet dat dit altijd voorkomt, maar in mijn omgeving signaleer ik wel deze situaties. Hierdoor krijgt men, naar mijn mening, een onterecht beeld van de gezondheidszorg. Het gevaar is groot dat christenjongeren worden weerhouden een baan te zoeken in deze sector. Dit terwijl zij juist zo hard nodig zijn, om als licht van Christus aanwezig te zijn. Ik ontken niet dat dit makkelijk is, zeker niet. Soms bekruipt mij ook een machteloos gevoel als ik aan de toekomst denk. Het zal er voor ons christenwerkers zeker niet makkelijker op worden in de gezondheidszorg. Een levend geloof in de Heere Jezus is daarom een eerste vereiste om staande te kunnen blijven. We mogen geloven dat God Zijn kinderen kracht geeft en helpt in moeilijke situaties.

Als christencollega's hebben we elkaar hard nodig, zodat je niet alleen staat op je werk en elkaar tot steun kunt zijn. Je kunt als christenen in de gezondheidszorg elkaar opzoeken, met een zekere regelmaat. Je kunt dan ervaringen uitwisselen, bijbelstudie doen, met en voor elkaar bidden. Bij de Healtcare Christian Fellowship (HCF) in Voorthuizen kan men hierover informatie opvragen. Ook is het belangrijk om persoonlijk je Bijbel te bestuderen en te bidden om het geloof in Jezus Christus levend te houden.

Alternatief
Mensen die waarschuwen voor de ontwikkelingen in de gezondheidszorg kunnen hier beter mee stoppen, als ze niet/onvoldoende ter zake kundig zijn. Voor hen zijn er belangrijkere taken.

Ouders, stimuleer uw kinderen om in de gezondheidszorg een baan te zoeken, weerhoud ze in ieder geval niet. U hoeft dan niet lijdelijk toe te zien. U kunt voor hen bidden en helpen bij het leren verwoorden van hun bijbelse principes.

Dit geldt ook voor predikanten; ga discussies over ethische onderwerpen op catechisatie niet uit de weg. Leer uw catechisanten dit bijbels verantwoorden, zodat ze sterker in hun schoenen staan. Het gebed tijdens de kerkdienst is een belangrijke steun in de rug voor uw (jongere) gemeenteleden die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

Er is een heel belangrijke rol weggelegd voor de RMU. Deze organisatie wordt steeds belangrijker voor werkers in de gezondheidszorg. Het zou een goede zaak zijn als zij thema-avonden gaat beleggen waar werkers worden toegerust om staande te blijven en hun ervaringen met elkaar uit te wisselen.

De eerste thema-avond zou over niet al te lange tijd kunnen plaats vinden rondom het thema euthanasie. Hoe ga je als christen om met de zorgvrager die voor euthanasie kiest. Hoe verwoord je jouw standpunt tegenover collega's, zorgvrager en familie. Wat hebben wij als christen aan deze zorgvrager voor alternatief te bieden? Vragen genoeg om een avond mee te vullen.

Dit zou verschillende keren per jaar kunnen aan de hand van een actueel thema. Aan de hand van een enquête kan de organisatie onder haar leden peilen waar behoefte aan is.

Bewust
De RMU kan voorlichting geven op christelijke en reformatorische middelbare scholen voor scholieren die hun beroepskeuze moeten maken. Zij kunnen dan voorgelicht worden over wat het betekent om als christen te werken in de gezondheidszorg, zodat ze weloverwogen hun beroepskeuze kunnen maken. Daarbij maken ze dan meteen kennis met RMU, zodat ze weten op welke organisatie ze terug kunnen vallen voor ondersteuning en toerusting.

Aan bovenstaande suggesties valt ongetwijfeld nog iets toe te voegen. Hopelijk draagt dit artikel bij aan een stukje visie om als christenwerker op je plaats te blijven in de gezondheidszorg, ondanks de ontwikkelingen die tegen (de God) van de Bijbel ingaan. En om als christenjongere een baan in de gezondheidszorg niet uit de weg te gaan, maar hier een bewuste keuze voor te maken.

Ik hoop dat de mensen aan de zijlijn zich ook bewust zijn (geworden) van de (mede)verantwoordelijkheid die zij hierin hebben.

De auteur is verpleegkundige. Zij is werkzaam als zorgcoördinator op de afdeling longziekten in het Groene Hartziekenhuis in Gouda.