Financiën en Economie 15 december 1999

Nog geen akkoord over landbouw

Verzekeraars
vergoeden straks
ook regenschade

DEN HAAG – Verzekeraars vergoeden voortaan ook regenschade aan woningen en bedrijfspanden, ook als het regenwater over dijken het pand is binnengestroomd. Dit stelde het Verbond van Verzekeraars gisteren. Tot op heden verzekerden de maatschappijen dit soort risico niet. Bij grote regenschades moest de overheid bijspringen.

Voorzitter S. Jonker van het Verbond van Verzekeraars heeft gisteren een onderzoek naar regenschade aangeboden aan de staatssecretarissen G. de Vries (Binnenlandse Zaken) en J. de Vries (Waterstaat). Het verbond heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van het kabinet. Aanleiding was de schadevergoeding van 600 miljoen gulden die de overheid heeft betaald na de overstromingen van 1998 in Zuidwest- en Noord-Nederland.

Dijkdoorbraken
Als de verzekering vorig jaar had bestaan, hadden de verzekeraars 120 miljoen gulden uitgekeerd aan particulieren en bedrijven. De rest van het bedrag bestaat uit agrarische schade.

De verzekeringsmaatschappijen sturen de klanten bericht wanneer de dekking precies ingaat. De uitbreiding kan leiden tot een kleine premieverhoging voor opstal-, inboedel- en inventarisverzekering, zo meent het verbond.

Staatssecretaris G. de Vries stelde gisteren duidelijk dat de overheid onverzekerbare schade blijft betalen. Dat is het geval bij uitzonderlijke situaties met maatschappelijke ontwrichting. „Toch zou het mooi zijn als je nog meer kon verzekeren”, vindt zijn collega J. de Vries. Zij kent Amerikaanse verzekeraars die het vreemd vinden dat een land 7 meter onder de zeespiegel ligt zonder dat het risico van overstromingen is afgedekt. Bijvoorbeeld voor de Mississippi kan dat wel.

De overheid houdt overigens de taak om waterschade zoveel mogelijk te voorkomen. Een aparte commissie waterstaatsbeheer 21e eeuw onderzoekt daarvoor de steeds heftiger regenbuien, de stijgende zeespiegel en de dalende bodem.

Nadrukkelijk verzekeren de maatschappijen geen schade door dijkdoorbraken, evenmin als schade door rivieroverstromingen vanwege gebeurtenissen in het buitenland.

Gemaal
Agrarische gewassen vallen voorlopig ook buiten de verzekering. Gespecialiseerde verzekeraars, landbouworganisatie LTO-Nederland en het ministerie van Landbouw verwachten daarover begin volgend jaar een akkoord. Ook bouw- en recreatiebedrijven overwegen een eigen fonds voor regenschade.

De verzekeraars verwachten niet dat ze uitgekeerde schade verhalen op de overheid als die bijvoorbeeld nalaat een gemaal te zetten. „Daar moeten we eerst afspraken over maken”, aldus voorzitter Jonker van de verzekeraars. „Dat zouden Amerikaanse toestanden zijn, waar ik niet zo happy mee ben.”