Financiën en Economie 2 september 1999

Bureau nu derde op wereldranglijst

Vedior koopt groot
Brits uitzendconcern

AMSTERDAM – Opnieuw winkelt een Nederlands bedrijf met miljarden in het buitenland. Het uitzendbureau Vedior heeft gisteren een bod uitgebracht van bijna ƒ 3,8 miljard op de Britse collega Select. Dat maakte Vedior gisteren bekend. Vedior werd enkele jaren geleden afgesplitst van het detailhandelsconcern Vendex.

Door de overname van de in 25 landen gevestigde Britse collega verovert Vedior volgens eigen zeggen de derde plaats op de Europese en wereldranglijst. Het concern laat alleen nog de buitenlandse branchegenoten Adecco en Manpower voor zich. Daarmee streefde het de Nederlandse concurrent Randstad voorbij.

Het is de twaalfde miljardenaankoop van het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar in het buitenland. Eerder al betaalden onder meer VNU, ING, Aegon, Numico, Fortis en Getronics miljarden guldens.

Vedior-bestuursvoorzitter G. Smit krijgt door de aankoop toegang tot twee belangrijke landen. Het binnen Nederland nog kleine Vedior was tot dusver vooral gericht op de Benelux, Frankrijk en Spanje. Vooral Frankrijk domineerde de winst- en omzetcijfers van Vedior. Smit kondigde eerder al aan dat zijn bedrijf vooral wilde groeien in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die stap is nu genomen, want 41 procent van de omzet van Select komt uit de VS, terwijl het Verenigd Koninkrijk goed is voor 29 procent.

Smit beschouwt de overname als een grote strategische stap: „We verbreden onze activiteiten in de markten met hogere marges. We krijgen met 600 vestigingen in 25 landen een brede geografische spreiding. Omdat Select zich onder meer richt op juridische en accountantsmarkten verbetert bij ons ook de kwaliteit van de winst.” In die sectoren zijn de marges hoger.

Select maakt Vedior minder afhankelijk van de conjunctuurbewegingen: „We komen in de toekomst op een vlakkere manier door de cycli.” Ook de afhankelijkheid van Frankrijk neemt af. Waren de Franse activiteiten goed voor de helft van de winst, dat percentage daalt na de aankoop van Select tot 34.

Zuinig bod
Vedior is bereid 10,5 pond sterling per aandeel te betalen, gemiddeld 18,5 procent boven de gemiddelde koers van het aandeel Select van dinsdag. Smit vindt niet dat het een zuinig bod heeft uitgebracht. De bestuursvoorzitter denkt dan ook niet dat een andere collega zijn bod zal overtreffen.

Vedior wil de overname onder meer financieren door uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van circa ƒ 1 miljard. Het uitzendconcern zegt al zeker te zijn van 38,9 procent van de aandelen van het Britse bedrijf. Het gaat om de grootste overname ooit binnen de Nederlandse uitzendbranche. Tot dusver was Randstad koploper. Dat legde vorig jaar ƒ 1,6 miljard neer voor het Amerikaanse Strategix.