Financiën en Economie

Gezondheidsdienst ontwikkelt bloedtest

Abortusparasiet op
veel melkveebedrijven

DRACHTEN – Meer dan driekwart van de melkveebedrijven heeft last van de parasiet Neospora caninum. Dat is de belangrijkste veroorzaker van abortus bij koeien.

Er bestaat geen behandeling voor besmette koeien. Wel heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onlangs een bloedtest ontwikkeld die aangeeft of een koe besmet is. Dierenarts/patholoog W. Wouda van de GD heeft de aanwezigheid van de parasiet in kaart gebracht voor zijn promotieonderzoek. Wouda promoveert volgende week donderdag aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht honderd bedrijven. Op 78 kwam Neospora voor bij één of meer beesten.

Het is niet precies duidelijk hoe vaak een besmette koe echt haar vrucht verliest. Van de dieren die Wouda onderzocht, gebeurde dat in 20 procent van de gevallen. Op sommige bedrijven is de parasiet zeer hardnekkig en kan de schade oplopen tot in de duizenden guldens.

Boeren kunnen preventief weinig doen om de parasiet te bestrijden. Honden spelen „een rol”, aldus Wouda. Hij denkt dat vooral jonge honden de parasiet in hun uitscheiding kunnen overbrengen naar koeien. Hij adviseert boeren om jonge honden uit de buurt van koeien te houden. Mogelijk speelt de aanwezigheid van kippen en ander pluimvee ook een rol, maar dat is onzeker.

Afvoeren
Als de GD heeft vastgesteld dat de parasiet op een bedrijf voorkomt, doet een boer er volgens Wouda goed aan al zijn koeien te laten testen. De GD heeft hiervoor onlangs een bloedtest ontworpen, die per koe 8,80 gulden kost.

Blijken er verschillende besmette koeien te zijn, dan dient de boer die af te voeren om verdere verspreiding tegen te gaan. De parasiet wordt „verticaal”, dat wil zeggen van koe naar kalf, overgebracht.