Financiën en Economie

Supermarkten willen snellere levering

Kippenslachter Plukon
reorganiseert fors

WEZEP – Bij de producent van kipproducten Plukon dreigen honderden arbeidsplaatsen verloren te gaan. In Wezep wordt een fabriek gemoderniseerd, waardoor ten minste honderd vaste banen vervallen.

In de fabriek in Wezep, waar de Friki-kip wordt geslacht, werken momenteel 275 vaste medewerkers en gemiddeld 80 uitzendkrachten. Volgens directeur G. Stolk van Plukon zijn over enkele jaren, als de nieuwe slachterij gereed is, nog maar ongeveer 200 mensen nodig.

Ook in de distributie verdwijnen Nederlandse banen. Van de 100 vaste en 80 uitzendkrachten blijven zo'n 75 medewerkers over. Stolk becijfert het totale verlies aan banen in zijn bedrijf op honderd vaste banen en ruim 150 uitzendbanen.

Plukon gaat reorganiseren om aan de vraag van de klanten, met name supermarkten, te voldoen. Zij willen op het laatste moment hun bestelling kunnen indienen en toch vlot bediend worden. Daarom worden de kipproducten binnenkort verpakt in de distributiecentra in plaats van in de slachterij. In de nieuwe situatie is de levertijd tussen de drie en achttien uur, aldus Stolk. Er komen twee distributiecentra: één in Nederland, bij Wezep, en één in of nabij Berlijn. Hierin en in de vernieuwing van de slachterij investeert Plukon bij elkaar bijna ƒ 70 miljoen.

Dedemsvaart
Plukon wil verder de vestiging in Dedemsvaart verkopen. Daar worden kipproducten gemaakt die niet direct naar de consument gaan, maar voor verdere verwerking aan andere fabrieken worden verkocht. Stolk zegt de fabriek te willen verkopen, omdat Plukon zich wil concentreren op consumentenproducten. Volgens hem zijn er „goede kansen” voor de fabriek in Dedemsvaart, die hij binnen acht maanden verkocht hoopt te hebben. Mocht er geen koper worden gevonden, dan is sluiting „niet uitgesloten”. Er werken inclusief uitzendkrachten zo'n 180 mensen.

Plukon is grotendeels en binnenkort volledig eigendom van Cebeco-Handelsraad. De omzet bedroeg vorig jaar ƒ 700 miljoen. Winstcijfers geeft Stolk niet. Wel had Plukon volgens hem het afgelopen jaar een positief rendement. De producten (kip en kalkoen) worden voor tweederde in Duitsland en voor eenderde in Nederland afgezet.