Financiën en Economie

Oprichters V & D uit management

Familie Vroom stapt na
110 jaar uit Vendex-top

AMSTERDAM – De familie Vroom, een van de oprichters van het warenhuisconcern Vendex, maakt geen deel meer uit van het topmanagement. Van de beide families Vroom en Dreesmann die 110 jaar geleden V & D hebben opgericht, zit nu niemand meer in de top van het detailhandelsconcern.

Prof. dr. W. H. Vroom is volgens rooster afgetreden als commissaris van Vendex. Hij stelt zich niet meer herkiesbaar. Zijn familiebedrijf is door de beursgang in 1995 immers „vermaatschappelijkt”, zegt hij na afloop van de jaarvergadering. De familie Vroom hoeft daarom niet meer zo nodig in het bestuur te zitten.

Nu Vroom vertrokken is, zitten er voor het eerst in de geschiedenis van het winkelconcern géén vertegenwoordigers van de oprichtersfamilie in het bestuur en bij de toezichthouders. De Dreesmann-tak was al eerder uit de top gestapt.

Vroom, die in 1990 plaats nam in de raad van commissarissen, was „de laatste vertegenwoordiger van de familie binnen het concern”. „Als kleinzoon van de stichter neem ik afscheid van een periode van 110 jaar”, zegt de afgetreden toezichthouder als hij aan het eind van de jaarvergadering terugkijkt op de historie. Het warenhuis Vroom & Dreesmann werd in 1887 in Amsterdam opgericht.

Terugkijken in de geschiedenis kost Vroom overigens geen enkele moeite. Hij is sinds 1991 bijzonder hoogleraar in de Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van standaardwerken over de bouw van kathedralen. Bij het Rijksmuseum in Amsterdam werkt hij als directeur van de afdeling Nederlandse geschiedenis.

Volgens Vroom bestond het concern in de jaren vijftig en begin zestig vooral uit kleine republiekjes. De vestigingen in het land hadden nauwelijks contact met elkaar. „De eerst pogingen tot eenwording kwamen toen op”, aldus Vroom. Het was Anton Dreesmann die „enorm de vaart erin bracht”.

Meneer Anton
Nog steeds kijkt Vroom met enige bewondering naar de beursgang in 1995. Hij geeft de huidige directie onder leiding van J. Hessels een compliment voor de „tact, prudentie en beslistheid” die Hessels gebruikte om het familieconcern naar de beurs te brengen. In het afgelopen boekjaar haalde zijn Vendex –de kunsthistoricus bezit 2902 gewone aandelen en 3,4 miljoen gecertificeerde prefs– zelfs een recordwinst. „De grootste optimist had dit niet verwacht”, verklaart Vroom dan ook. „Namens de hele familie wil ik de huidige directie buitengewoon dankzeggen”.

Vroom was niet de enige familie-aandeelhouder op de jaarvergadering. Ook aanwezig was „meneer Anton” Dreesmann, die zwijgend toekeek terwijl de laatste Vroom opstapte. De bijna tachtigjarige voormalige bestuursvoorzitter en Vendex-bouwer was dit jaar ook op de aandeelhoudersvergadering aanwezig.