Economie6 juli 2001

Piet Zoomers gunt principiële klanten aanbiedingen dag eerder

Zaterdags de korting van zondag

Door G. ten Voorde
WILP – Winkelen op zaterdag met de korting van zondag. Piet Zoomers maakt het mogelijk. De ”eerste ModeMall in Nederland” geeft klanten met principiële bezwaren tegen koopzondagen de aanbiedingen al een dag eerder. „Dat zijn óók onze consumenten”, zegt Piet Zoomers van Piet Zoomers.

Van heinde en ver komen mensen voor een bezoek aan het mode-imperium van Piet Zoomers naar de weilanden van Wilp. Vier, vijf verdiepingen, veertien afdelingen, 4500 vierkante meter. Inclusief een Fashion Café. Maar ook de filialen in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Enschede, Hengelo, Lochem, Oldenzaal, Raalte en Zwolle trekken dagelijks vele kijkers en kopers.

Voor een prikkie
Elke zichzelf respecterende modezaak komt om de zoveel tijd met een actie, een opruiming of een aanbieding. Zo presenteert Piet Zoomers regelmatig zijn ”ZondagMorgenMazzels” met dubbele bonuspunten voor klantenkaarthouders.

Of een Merkenuitverkoop. Pakken voor een prikkie. Klinkende namen. Boss, Tommy Hilfiger, Arrow, Brax, Gaastra, McGregor, Mexx. Boss-kostuums van 1299 gulden voor 899 gulden, colbertje van Armani van 1199 voor 699 gulden.

Om gewetensbezwaarden tegemoet te komen staat –in kleine lettertjes– onder aan de uitnodiging: „De prijsaanbiedingen gelden vanaf zaterdag in verband met klanten die om principiële redenen niet op zondag winkelen.”

Niet dat Piet Zoomers, sponsor van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond en leverancier aan het Nederlands Olympisch Comité, persoonlijk nu zo veel moeite heeft met openstelling op koopzondag. Integendeel. Maar een deel van zijn doelgroep staat op het spel. Een gebaar is dan op z'n plaats.

„Wij kregen reacties van mensen over onze aanbiedingen op zondag. Als modehuis willen we deze klanten niet achterstellen”, verklaart Piet Zoomers de actie. Hij wijst erop dat zij toch ook al het kindertheater en de big band op zondag moeten missen.

Niet te controleren
De modehuisdirecteur geeft direct toe dat zijn zondag-op-zaterdagkortingsactie niet te controleren valt. „We kunnen onze klanten moeilijk bij de kassa vragen naar hun geboortebewijs en bewijs van kerklidmaatschap. Dat doen we dan ook niet. Nee, controleren kunnen we niet.” Hoeveel van de 85.000 vaste klanten gewetensbezwaren tegen de koopzondagen hebben, kan hij niet inschatten. „Daar houden we geen statistieken van bij.”

Piet Zoomers is momenteel acht koopzondagen open. Daarmee heeft hij het aanvankelijke aantal van twaalf zondagen met vier teruggeschroefd. „De animo loopt terug. De hele wereld is tegenwoordig op zondag open.” Gewone koopzondagen zijn voor de ModeMall commercieel niet interessant meer. „Het verwatert.”

De modeketen krijgt regelmatig reacties op de zondagsopstelling. „Er zijn mensen die om deze reden niet meer bij ons willen kopen.” Ook van het personeel wil niet iedereen meewerken aan de koopzondagen. „We hebben twee of drie van de 240 man personeel met principiële bezwaren.” Zij krijgen in de ModeMall de ruimte.

De franchisevestiging van Piet Zoomers in Oldenzaal doet ook regelmatig mee met de landelijke acties van de modeketen, legt eigenaar Bert Jan uit. Veel reacties –positieve of negatieve– op de koopzondagclausule krijgt hij niet. „Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zaterdags even een principiële houding aannemen om te profiteren van de aanbieding. Ach, ieder mens zit anders in elkaar.”

Flauwekul
Directeur P. Schalk van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) reageert verbaasd op de actie. „Dit is een wonderlijke manier van business doen. Ik ben ervan overtuigd dat het een commerciële stunt is. Moet ik op zaterdag bij Piet Zoomers aankloppen en zeggen: Hallo, hier ben ik, ik heb principiële bezwaren tegen koopzondagen, mag ik vandaag mijn korting? Grote flauwekul.”

Hij wijst erop dat de doelgroep helemaal niet op dit soort uitzonderingsbepalingen zit te wachten. „Het lijkt op het uitdelen van snoepjes aan gewetensbezwaarden. Alsof het ons bij de zondagsrust om de korting gaat. Wij willen op deze afgezonderde dag rust houden om de Heere God te dienen.” Volgens Schalk is het voor de gereformeerde gezindte goed om ook bij zichzelf te rade te gaan. „Hebben wij onvoldoende duidelijk gemaakt wat onze bezwaren tegen koopzondagen zijn? Mensen in onze omgeving zouden toch moeten próéven waar het ons echt om gaat.”