Economie25 mei 2001

Dossier Mond- en Klauwzeer

Stal in Kootwijkerbroek bleef vuil achter

Ruimingen wegens
mkz zijn afgerond

Van onze redactie economie
DEN HAAG – De ruimingen wegens mond- en klauwzeer zijn woensdag beëindigd. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. De ruimingen waren nodig om mond- en klauwzeer in Nederland te bestrijden. Naar schatting zijn minstens 260.000 runderen, varkens, schapen en andere evenhoevige dieren afgemaakt. De dieren bevonden zich op circa 2500 veehouderijen op de Noord-Veluwe, rond Ee (Fr) en Kootwijkerbroek (Gld).

De laatste ruimingen vonden woensdag plaats rond Oene. Het betrof boerderijen waar het ruimen was uitgesteld omdat emotionele problemen werden verwacht. Onder meer is een veehouderij geruimd waar een voortdurende kerkdienst werd gehouden.

Nu het laatste risicodier is gedood, begint het ministerie een afrondend onderzoek rondom het ruimingsgebied bij Oene. Dieren ondergaan een bloedtest of worden uiterlijk onderzocht. Daarna kunnen de boeren onder voorwaarden nieuwe dieren in hun stallen toelaten. In Friesland is het afrondend onderzoek inmiddels afgelopen. Bij Kootwijkerbroek is dit nog in volle gang.

Het ministerie kwam er deze week achter dat een stal van het met mkz besmette bedrijf van kalvermester Teunissen twee maanden ongereinigd is gebleven. Direct na de ruiming op 26 maart heeft de RVV de stal met natronloog ontsmet. Binnen veertien dagen moet de boer het bedrijf reinigen. De RVV controleert dat. Daarna moet deze dienst de stal nog twee keer ontsmetten.

De boer heeft de stal niet gereinigd omdat hij na ontdekking van het virus naar Zuid-Afrika vertrok. Hij heeft de stal ook niet schoon gemeld bij de RVV. Dit is in dit geval uitgebleven bevestigt het ministerie van Landbouw. Begin deze week stond er nog een laag vuil water met mest en urine in. Veehouders in Kootwijkerbroek hebben daarom bij de RVV aan de bel getrokken, die daarop in actie is gekomen.

Kort geding
De Verenigde Boeren Kootwijkerbroek (VBK) eisen maandag in een kort geding in Zwolle een contra-expertise van de besmette monsters uit hun gemeente. Woensdag liet de VBK beslag leggen op de monsters van onderzoeksinstituut ID-Lelystad. In Kootwijkerbroek bestaat nog altijd twijfel over de mkz-besmetting, die bij slechts één kalf is vastgesteld.

Het einde van de ruimingen leidt ook tot verdere versoepelingen van de mkz-verboden. Het ministerie staat toe dat koeien op de Noord-Veluwe in het weiland bij de stal mogen staan. Tot dusver moesten de koeien in dit gebied steeds binnenblijven.

Het massaal doden van dieren was volgens het ministerie nodig omdat er geen vaccin bestaat dat zich onderscheidt van het virus. De ruimingen begonnen 21 februari bij enkele veehouders die herten hadden ingevoerd vanuit Engeland. Daar was toen net mond- en klauwzeer uitgebroken. Toen op 21 maart in Nederland mkz werd vastgesteld, begon het afmaken op grote schaal.