Economie21 mei 2001

Stork koppelt koeling aan verwarming, zonwering en verlichting

Meer auto's met airco dan gebouwen

Door G. ten Voorde
EINDHOVEN – Werknemers stellen steeds hogere eisen aan hun werkplek. Een simpele airco is allang niet meer voldoende. Een beetje klimaatbeheersing is tegenwoordig minimaal vereist. Maar dan wel een die is gekoppeld aan de verwarming, de zonwering, de verlichting en de luchtverversing. En afgestemd op het aantal aanwezige personeelsleden. Volop werk aan de winkel voor installateurs. Stork WorkSphere grijpt zijn kans.

Momenteel zijn meer auto's voorzien van een goede airco dan gebouwen. Het aantal kantoorpanden met een effectieve, intelligente klimaatregeling is niet om over naar huis te schrijven. Toch werken in Nederland zo'n 2 miljoen mensen dagelijks op kantoor.

Samen nemen zij ongeveer 52 miljoen vierkante meter werkruimte voor hun rekening. Een gemiddelde werkplek op kantoor kost een bedrijf zo'n 16.500 tot 30.000 gulden per jaar. Pijnlijk detail: de stek wordt nog geen 25 tot 30 procent van de tijd benut.

Veel werkgevers doen hun best om het personeel in de werkomgeving in de watten te leggen. Een werknemer die tevreden is over zijn werkplek presteert aanmerkelijk beter dan een ontevreden collega, weet Piet Frints van Stork WorkSphere, onderdeel van Stork, het technologieconcern uit Naarden.

Missie
WorkSphere werkt aan intelligente werkplekken. „Wij zorgen voor een werk- en verblijfsomgeving waarin mensen zich dag in, dag uit prettig voelen en kunnen excelleren”, zo omschrijft Frints zijn missie. „Iedereen heeft zijn eigen werkprofiel. Daar moeten we op inspelen.”

Geen overbodige luxe. Neem bijvoorbeeld de toenemende automatisering. Een stijging van het aantal bytes op een bureau verhoogt nog niet per definitie de arbeidsvreugde. Het nodige aantal werknemers wordt op de werkplek juist belaagd door warmte uitstotende pc's. „Veel verouderde kantoren zijn daar niet op berekend.”

Stork WorkSphere biedt totaaloplossingen in de vorm van systemen die interactief op elkaar inspelen. „Als een werknemer zich 's ochtends met zijn badge bij de ingang meldt, staat zijn pc bij aankomst opgestart klaar?” vraagt Frints. „Is het klimaat geregeld? Aangepast aan de aanwezigheid van vier óf vijf mensen in de zaal?”

Het kan allemaal. Evenals het laten zakken van de zonwering, of het afstemmen van de verlichting en de luchtvochtigheid daarop. Zelfs een dampende bak koffie –op de juiste sterkte– klaarzetten moet mogelijk zijn.

Frints noemt een ander voorbeeld. Het ziekenhuis. „De patiënt wordt steeds mondiger. Zou je vanaf je bed niet eens in alle rust uitgebreid moeten kunnen surfen op internet?” Toezicht op patiënten is ook mogelijk. „Er zijn nog al eens patiënten zoek.” De installateurs leveren systemen daarvoor op verzoek.

Renovatie Philips
Stork leeft zich momenteel uit op het hoofdkantoor van Philips Lighting in Eindhoven. Het traditionele bouwwerk wordt daarbij voor 15 miljoen gulden binnenstebuiten gekeerd. „Van maart tot en met september zitten onze werknemers op een veel te warme werkplek”, vertelt C. H. L. van der Linden, directeur vastgoed van Philips. „Dat gaat ten koste van de prestaties.”

De 450 werknemers krijgen voortaan flexibele werkplekken. Op vrijwel elke gewenste locatie in het gebouw kunnen ze hun pc inpluggen en op het datanetwerk aan de slag gaan. „Mensen moeten niet te veel aan één eigen stek gebakken zitten”, zo motiveert Van der Linden deze keus. Het gemiddelde aantal kantoormeters per werknemer is door dit beleid bij Philips in de loop van de jaren teruggelopen van 80 naar 25 vierkante meter. „Zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.”

Bij de renovatie zijn klimaat en licht aangepakt, waarbij verwarming, koeling en zonwering op elkaar zijn afgestemd. Met één afstandsbediening zijn alle technische installaties te bedienen. Stork WorkSphere levert verder de infrastructuur voor de telefonie, het gesloten tv-circuit, de antenne-inrichting, de drinkwatervoorziening en de energietoevoer, de noodstroominstallatie en de beveiliging.

Het beheer en onderhoud van de systemen heeft Philips contractueel uitbesteed aan Stork WorkSphere. „Dat levert een besparing van 10 tot 15 procent van de kosten op”, aldus Van der Linden. „Het is hun core business, niet de onze. En wij hebben geen sores meer.” Vallen de kosten onverwacht hoger uit, dan deelt Stork via een bonusregeling in de winst. Het contract kent ook een malusregeling.

Werkplekmanager
Bij de installatie van projecten gaat Stork WorkSphere niet alleen in gesprek met bouwcommissies, maar vooral ook met de uiteindelijke gebruiker. „Als een kantoor is opgeleverd, halen wij gerust de plafondplaten eruit en gooien de kabelgoten weer open, om het basissysteem met intelligente programma's aan te passen aan de individuele eisen van de gebruiker. Daarmee garanderen wij een energiebesparing van 25 procent.”

Om in te spelen op de behoefte van de klant heeft Stork zijn installatiebedrijf omgebouwd tot Stork WorkSphere, werkzaam vanuit vijf regio's in zestien steden. Daarmee is het bedrijfsonderdeel klaar voor de toekomst. Frints voorziet een opheffing van de afdelingen automatisering in bedrijven. „De verantwoordelijkheid voor alle functies op een werkplek worden ineengeschoven. De automatiseerder wordt een werkplekmanager.”