Economie12 mei 2001

Dossier mkz

Geen tegemoetkoming in winstderving

Fonds mkz mag
95 mln. uitkeren

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het noodfonds voor gedupeerden van de mond- en klauwzeercrisis zal maximaal 95 miljoen kunnen uitkeren. Over de criteria waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een uitkering, bestaat nog geen duidelijkheid.

Op voorstel van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft het kabinet gisteren het maximale bedrag voor het fonds vastgesteld. De landelijke overheid stort in eerste instantie 25 miljoen gulden in het noodfonds. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 60 miljoen gulden als provincies en bedrijfsleven samen ook 35 miljoen ter beschikking stellen. Elke gulden die provincies en bedrijven te beschikking stellen, verdubbelt het rijk. Zo ontstaat er een fonds van 25 plus maximaal twee keer 35 miljoen gulden.

Premier Kok, die dit gisteren na afloop van de wekelijkse kabinetsvergadering meedeelde, benadrukte dat ook bedrijven buiten de landbouw van de regeling kunnen profiteren. Aan welke criteria voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor steun, is nog niet duidelijk. Ambtenaren op het ministerie van Landbouw zijn druk bezig met de uitwerking. Daarbij worden ook de provincies en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven betrokken.

Duidelijk is in ieder geval wel dat er verschillende soorten uitkeringen komen. Naast een schenking, zijn er ook mogelijkheden voor een rentesubsidie of een overbruggingskrediet. Kok onderstreepte dat het noodfonds een vangnet is voor mensen en bedrijven die door de crisis in problemen zijn geraakt en via de bestaande regelingen geen steun kunnen krijgen. Het noodfonds is dus geen loket waar bedrijven terecht kunnen vanwege winstderving, omzetschade en/of vervolgschade.

Kok en minister Brinkhorst hadden vorige week tijdens een werkbezoek aan Deventer al aangekondigd een noodfonds voor de slachtoffers van mond- en klauwzeer te overwegen.

De rijksoverheid zal samen met de participerende provincies en met het bedrijfsleven een onafhankelijk stichtingsbestuur aanstellen dat het fonds gaat beheren.

Slacht varkens
De slacht van varkens in het door mond- en klauwzeer getroffen gebied rond Kootwijkerbroek is vanaf maandag onder voorwaarden mogelijk, mits de laatste gevaccineerde dieren in dit gebied dan zijn gedood. Ook mogen biggen vervoerd worden van het ene bedrijf naar het andere. Vee mag weer de wei in, mits die grenst aan het boerenerf. Het ministerie van Landbouw denkt met deze maatregelen de problemen rond het welzijn van de dieren op korte termijn op te lossen. Vergelijkbare maatregelen zijn nog niet mogelijk voor kalveren, in verband met de capaciteitsproblemen in de slachthuizen.

Van het ministerie mogen ook de natuur- en recreatieterreinen weer open vanaf maandag. Het ministerie maakt echter een uitzondering voor natuur- en recreatieterreinen rond Kootwijkerbroek en Oene. Die gebieden kunnen beter pas worden opengesteld zodra hier alle mkz-risicodieren zijn geruimd. Voor Oene is dit waarschijnlijk eind mei en voor Kootwijkerbroek begin volgende week, verwacht het ministerie van Landbouw.