Financiën en Economie 15 juli 2000

Britten verlengen biedingstermijn met anderhalve week

Invensys wil Baan niet tegen elke prijs

Van onze redactie economie
LONDEN – Het Britse Invensys wil Baan Company hebben, maar niet tegen elke prijs. Het elektroconcern heeft het bod op de Veluwse automatiseerder gistermiddag met anderhalve week verlengd tot en met dinsdag 25 juli 15.00 uur. Wat de voorwaarden betreft geeft Invensys geen millimeter toe.

Topman A. Yurko
Aandeelhouders van Baan kunnen 2,85 euro per stuk krijgen en geen cent meer, schrijft Invensys in het persbericht. Ook de grens van ten minste 95 procent van de aandelen blijft in stand. Dat is belangrijk voor de Britten, omdat dan de beursnotering kan worden geschrapt.

Invensys wil Baan onderbrengen in een nieuw te vormen divisie (ISS) en is van plan een grootscheepse reorganisatie door te voeren. Daarbij vervallen ook arbeidsplaatsen. De reorganisatie kost een paar honderd miljoen euro. Topman A. Yurko van Invensys denkt het softwareconcern uit Barneveld binnen een jaar of drie weer winstgevend te hebben. Op dit moment verliest Baan zo'n 50 miljoen dollar per kwartaal.

Moeilijke tijd
De Britten bezitten momenteel 58 procent van de aandelen. Zo'n 33 procent is aangemeld door beleggers. Invensys kan overigens nog besluiten deze aandelen niet te nemen als te weinig stukken worden aangemeld bij banken of commissionairs. De overige 25 procent heeft Invensys daadwerkelijk op de effectenbeurs en van drie grootaandeelhouders (Vanenburg, Fletcher en General Atlantic) aangekocht.

De top van Invensys roept aandeelhouders nogmaals op om massaal met het bod in te stemmen. Zo niet, dan trekt het concern zich terug en zal Baan „een moeilijke en onzekere tijd” tegemoetgaan, aldus het persbericht.

De koers van het aandeel Baan reageerde in eerste instantie positief op de mededeling dat het bod wordt verlengd. Nadat de handel gisteren enige tijd was stilgelegd, won het fonds rond 13.00 uur bijna 6 procent. Daarna zakte de koers naar 2,68 euro, een plus van 2 procent. Aan het einde van de handel sloten de 'Baanen' op 2,73 euro.

Sonneveldt
De Stichting Baaninvestors gaat niet akkoord met de verlenging van tien dagen. Initiatiefnemer E. Sonneveldt zegt 22 ontevreden aandeelhouders te vertegenwoordigen, die samen goed zouden zijn voor 19,6 procent van de stukken Baan. De Amsterdamse organisatieadviseur beweert een eigen reddingsplan voor Baan te hebben, maar heeft tot dusver niets concreets naar buiten gebracht. Veel particuliere beleggers hebben via de website van Sonneveldt hun sympathie aan de stichting betuigd.

De Stichting Baaninvestors is van mening dat de verlengingsperiode veel te kort is. „Baan blijft voorlopig op de beurs, maar omdat veel aandeelhouders op vakantie gaan en de cijfers van Baan nog steeds niet officieel (accountantsverklaring ontbreekt nog steeds) bekend zijn, zal stichting Baaninvestors voor nadere toelichting en overleg contact opnemen met Baan en Invensys.”

Volgens analist A. van der Kamp van Effectenbank Stroeve moet Invensys wel teleurgesteld zijn. „De Britten staan voor een dilemma. Ze hebben nauwelijks 60 procent, maar hebben al wel veel geld in de deal gestoken. Een weg terug is er voor hen nauwelijks zonder aanzienlijke verliezen op te lopen.” Invensys kan volgens hem als meerderheidsaandeelhouder ook wachten op een faillissement van Baan Company. „Maar ook dat willen ze niet, want zoiets brengt een hoop rompslomp met zich mee.”

Druk op de ketel
De anderhalve week verlenging is een vrij korte termijn. „Dat doen ze om de druk op de ketel te houden”, denkt de Stroeve-analist. Aandeelhouders hebben volgens hem geen alternatief. „Velen reageren nu wat tegendraads door hun stukken vast te houden. Maar ik zie Invensys geen hoger bod doen en een andere overnamekandidaat lijkt er ook niet te zijn.”

B. Vianotten van Bank Labouchere ziet het niet aanmelden van de aandelen als een wanhoopspoging van beleggers. „Dat is meer uit emotionele overwegingen dan rationele. Invensys heeft een goed bod op tafel gelegd. Dat is jammer voor Invensys. Zonder de Britten is Baan niets waard.”

Analist M. Schram van Delta Lloyd Bank denkt dat Invensys aandeelhouders nu wel over de streep kan trekken. „Aandeelhouders hoopten op nog een ander bod. Nu is duidelijk dat het er niet van komt.”