Digitaal

Kodak introduceert camera DC220 en DC260

Een denkend en pratend fototoestel

Door J. C. Karels
Een fototoestel dat kan denken en praten? De mogelijkheden van de Kodak digitale camera DC220 en DC260 blijken uit de ervaring van Piet. Deze jongen is met zijn ouders op vakantie in Italië. Daar bezoekt hij de toren van Pisa. Gewapend met een digitale camera gaat het gezin op stap.

Bij het bouwwerk aangekomen, mag Piet op de foto. Moeder pakt de camera, neemt zoon in de lens, en klikt. Dan drukt ze nog een keer op een knopje en spreekt: „Dag oma. Hier staat Piet bij de toren van Pisa”.

Weer in het hotel aangekomen, pakt vader zijn laptop. „Zo, nu zullen we oma eens wat laten zien”. Hij duwt een stekker in stopcontact. In Nederland zit oma gespannen te wachten op een e-mailtje. Ongeduldig zit ze achter de pc met de muis te spelen. Aha, daar is-tie. Oma opent de foto bij de mail. „Ach wat leuk”, denkt ze in zichzelf. „Kijk zo'n jochie toch”... Ze denkt niet verder. Want plots valt dochter in de rede. „Dag oma. Hier staat Piet bij de toren van Pisa”.

Geprogrammeerd
Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat deze situatie algemeen verbreid wordt. Afgezien van het feit dat de meeste oma's nog niet beschikken over een mailbox, zijn de digitale camera's die Kodak deze week presenteerde goed aan de prijs. De DC220 verwisselt voor 2049 gulden van eigenaar. De DC260 zit 650 gulden hoger. Begin juli komen de camera's op de markt.

In vergelijking met de vorige apparaten van Kodak zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Met de verwisselbare 8Mb-kaart is de opslagcapaciteit tweemaal zo groot. Beide apparaten kunnen in het beeldbestand gesproken commentaar met een maximale lengte van 45 seconden opslaan en afspelen. Het Kodak 'watermerksysteem' slaat samen met de foto waardevolle informatie op, zoals het tijdstip van opname en afdruk, beschrijvende tekst en een eventueel logo. De camera's kunnen geprogrammeerd worden om foto's op maat te maken.

Digitaal zoomen
In de digitale fotografie wordt de scherpte van een foto uitgedrukt in het aantal beeldelementen of pixels per meeteenheid. De Kodak DC220 kan evenals vorige modellen afbeeldingen maken met een totale oppervlakte van ongeveer 1 miljoen pixels. Dat komt neer op 1152 pixels in de breedte en 864 in de hoogte. De DC260 levert een maximaalaantal van in totaal 1,6 miljoen pixels, met 1536 in de breedte en 1024 in de hoogte. Hoeveel foto's in het geheugen kunnen worden opgeslagen, hangt onder andere af van de gewenste scherpte van de foto. Op de verwisselbare 8Mb-kaart kunnen 14 tot 104 beelden worden opgeslagen.

Nieuw ten opzichte van vorige modellen is ook de wijze van zoomen. Bij de DC220 en de DC260 gebeurt dit naast optisch ook digitaal. Het digitaal zoomen zorgt ervoor dat het bereik van de optische lens wordt verdubbeld. Zo heeft de DC260 een optische lens met bereik van 38 tot 115 millimeter. Met digitaal zoomen wordt dit 38 tot 350 millimeter. De camera beschikt over software die de oneffenheden die ontstaan bij het uitvergroten van het beeld automatisch aanpast. Op een klein beeldscherm op de camera is nauwkeurig te volgen wat er met de foto gebeurt.

Eigen systeem
In feite zijn de nieuwe digitale camera's van Kodak kleine computertjes. Dat is ook de bedoeling, volgens Thierry Bouzac, commercieel directeur van Kodak Digital in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. „Te lang zijn digitale camera's slaaf van de pc geweest. Wij willen de camera bevrijden door een eigen besturingssysteem in te bouwen. De digitale 'intelligente' camera moet gaan denken als de pc”.

De digitale camera's van Kodak zijn vooral bedoeld voor de zakelijke markt. In hoeverre ze echt zullen aanslaan, hangt voor een groot deel af van de aanpasssingsmogelijkheden op andere programma's. Wat dat betreft lijkt Kodak nog te veel een eigen systeem te hanteren. De schijfjes waarmee de foto's vanuit het toestel naar de computer vervoerd kunnen worden, zijn een duidelijke beperking. Ze kunnen alleen in een computer met een card drive van Kodak.