Digitaal

Frazier levert dit jaar zo'n 50.000 pc's aan scholen in Nederland

„Geef computers een donorcodicil”

Door B. J. H. H. van Daalen
Op een rijtje overbruggen ze de afstand van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch. Dit jaar wil het bedrijf Frazier in Culemborg 50.000 computers aan Nederlandse scholen leveren. Dinsdag startte het project in samenwerking met Siemens en Stichting Computerbemiddeling Onderwijs onder de naam Furbie.

De vraag naar computers is groot. Vorig jaar konden basisscholen inschrijven voor het Furbie-project. „We verwachtten aanvragen voor zo'n 15.000 computers. Het werden er 75.000”, weet voorzitter van de Stichting Computerbemiddeling Onderwijs drs. J. C. Blankert.

Th. M. Cohn van Siemens-Nederland roept bedrijven ertoe op alle computers te voorzien van een donorcodicil met de tekst “Bij afschrijving verval ik automatisch aan het onderwijs”. „Alleen op deze manier kunnen we genoeg computers aan scholen aanbieden”, aldus Cohn.

Dit jaar wil Frazier 50.000 pc's geschikt maken voor het onderwijs. „De scholen kunnen de pc's huren. Na drie jaar nemen we ze in en worden de computers weer helemaal nagekeken”, aldus directeur E. Roos.

Het unieke project krijgt navolging in andere landen. De Europese Commissie toont belangstelling en inmiddels zijn in een aantal landen de voorbereidingen voor soortgelijke projecten gestart.

Afgeschreven
Het bedrijf Frazier handelt in afgeschreven apparaten: printers, plotters, faxen, telecom- en fotoapparatuur. Het concern startte in Schotland en heeft nu vestigingen in Amerika, Engeland, Zweden, Italië, Zuid-Afrika, Maleisië en Nederland.

De Schot Liam McKenna, voormalig IBM-directeur, is grondlegger van de Fraziergroep. Hij zag jaren geleden al een gat in de markt ontstaan. McKenna begon in het schuurtje achter zijn huis pc's in te nemen. Nu leidt hij een wereldconcern.

Volgens McKenna meet je „gebruikte computers niet in kilotonnen, maar in geld. Het is ondenkbaar dat een gebruikte Volvo al na 3 jaar wordt gesloopt. Met computers gebeurde dit wel op grote schaal. Pc's kunnen na afschrijving makkelijk nog jaren mee”.

Frazier ontmantelt computers die geen dienst meer kunnen doen. In Dumfries (Schotland) heeft McKenna een fabriek waar onder andere goud en koper uit onderdelen worden gewonnen. „Uw oude pc komt dan terug als een gouden ring of een koperen pijp”.

Oude loods
De Nederlandse vestiging van Frazier in Culemborg groeit enorm. Drie jaar geleden betrok het bedrijf een oude loods in Amsterdam. Directeur Roos kijkt al weer uit naar uitbreidingsmogelijkheden. In Culemborg werken nu vijftig mensen.

De ene tak van het bedrijf is puur commercieel gericht. Frazier koopt voor een prikje –tussen de 200 en 250 gulden– pc's van bedrijven zoals Dell, HP en Sun Microsystems. „We geven de machines een barcode. Eventuele programma's en bestanden worden eruit gehaald. Het computersysteem krijgt een volledig geautomatiseerde test en we verkopen de gecontroleerde pc's aan een tweede gebruiker”, aldus Leon Brekelmans, voorlichter bij Frazier.

Het onderwijsproject, de tweede tak, is iets anders van opzet. Bedrijven en instellingen bieden hun afgeschreven pc's gratis aan het bedrijf aan. Deze computers worden in een aparte hal van Frazier aangepast aan de speciale eisen die de Stichting Computerbemiddeling Onderwijs stelt. Daarna verhuurt of verkoopt Frazier de pc's voor een zacht prijsje aan scholen.