Digitaal

Bluetooth laat apparatuur draadloos met elkaar communiceren

Radioverbinding vervangt kabels

Van onze wetenschapsredactie
Zakelijke reizigers kennen het probleem. Een bos kabels is naast een laptop en een mobiele telefoon een onmisbaar onderdeel van hun uitrusting. Met “Bluetooth” is dit verleden tijd. Telefoons, pc's, laptops, palmtops en andere randapparatuur staan door middel van een nieuw type korteafstandsradioverbindingen draadloos met elkaar in contact.

Een microchip van nog geen vierkante centimeter met daarop een zendertje en ontvanger en een stukje software, dat is alles wat apparaten nodig hebben om binnen een afstand van 10 meter met elkaar te communiceren. Als het aan de bedenkers van Bluetooth ligt, gaat straks iedereen massaal over op deze nieuwe technische standaard.

Om draadloos e-mails te versturen, is nu nog een 'slimme' gsm-telefoon met toetsenpaneel nodig, handig voor kleine berichten maar niet voor het versturen van complete bestanden. E-mailen op een laptop kan alleen als die laptop op een netwerk wordt aangesloten –met kabels– of aan een gsm-toestel wordt verbonden – ook weer met een kabel. Er zijn wel draadloze toetsenborden en muizen op de markt, maar die maken vaak gebruik van infrarood licht. Ook dit levert de nodige beperkingen op, want alles wat tussen de zender en ontvanger staat, houdt de infrarode stralen tegen.

Instant briefkaart
Een aantal grote bedrijven uit de communicatiewereld heeft vorige week een nieuwe methode aangekondigd voor draadloze communicatie. Bluetooth –het Engelse werkwoord to tooth betekent: in elkaar grijpen, van tandwielen– maakt gebruik van radiogolven op de wereldwijd beschikbare 2,45 Ghz 'free band'. Geluid en gegevens gaan met een snelheid van 721.000 bits per seconde door de lucht. Dat is ruim 20 keer sneller dan het versturen van gegevens met de nu gangbare modems.

Bluetooth biedt niet zozeer nieuwe mogelijkheden voor draadloos communiceren, maar wel een wereldwijde standaard. Met de technologie is een interactieve vergadering mogelijk, waarbij de deelnemers gegevens uitwisselen met behulp van hun laptops, zonder dat er een kabeltje in de vergaderzaal ligt. Ook brengt de techniek een koptelefoon draadloos in contact met het basistoestel. Verder biedt het de mogelijkheid om draadloos gegevens uit te wisselen tussen de elektronische zakagenda en de pc of laptop. Nu is daarvoor nog een kabeltje nodig, maar met Bluetooth is het mogelijk dat adresbestanden en agenda's automatisch worden bijgewerkt zodra de verschillende apparaten in elkaars buurt komen.

Een 'instant briefkaart' versturen kan met een draadloze verbinding tussen een digitale camera en een mobiele telefoon of een toestel dat is aangesloten op het telefoonnet. Gebruikers kunnen met pc, laptop of mobiele telefoon commentaar bij de plaatjes voegen en deze direct versturen.

Luistervink
Het gevaar van radiogolven is echter dat ze makkelijk afgeluisterd kunnen worden. Daarom versleutelt Bluetooth alle gegevens die door de lucht gaan. Verder verandert de frequentie van de radiogolven 1600 keer per seconde. Ook zorgt het systeem ervoor dat de radiogolven niet verder reiken dan nodig is. Luistervinken moeten dan wel heel dicht bij de bron zitten.

Vijf leiders in telecom- en pc-technologie stonden aan de basis van het concept. Telecommunicatiebedrijf Ericsson levert de radiotechnologie. Toshiba en IBM zorgen ervoor dat die technologie opgenomen kan worden in mobiele apparatuur. Intel heeft grote kennis op het gebied van programmatuur en chips, en Nokia levert ook een stuk software. Om het wereldwijde gebruik van Bluetooth te bevorderen, stelt de bedrijven de technologie gratis beschikbaar.