Digitaal

Creatieve computeraar kan beschikken over duizenden plaatjes

Zandschilderen op de computer

Door S. M. de Bruijn
Poëzieplaatjes op piepschuim, een serie vlijtig gevouwen vruchtentheezakjes of zandschilderen; de fantasie van de fröbelende kaartenmaker kent geen grenzen. Ook een creatieve computeraar kan aan de slag, met een keuze uit meer dan honderdduizend plaatjes en foto's.

Een onderzoek van twee weken geleden toonde aan dat in 92 procent van de huishoudens met een pc ook een printer staat. Bijna de helft daarvan (46 procent) is in staat kleuren te produceren; zwartwitprinters zijn bijna niet meer verkrijgbaar. Softwareproducenten spelen gretig in op de populariteit van de kleurenprinter. De afgelopen maanden kwamen tal van cd-roms op de markt die volgeperst zijn met plaatjes en foto's; er zijn intussen ook minstens tien programma's om daarmee zelf wenskaarten, kalenders, visitekaartjes en spandoeken te ontwerpen.

Halverwege maart verscheen het programma “Print House Magic 3.0” van Corel. Deze Canadese firma –de maker van CorelDraw en van Word Perfect– heeft een naam hoog te houden op grafisch gebied. Het programma is bovenal compleet. Niet minder dan 25.000 plaatjes –de zogenaamde clip arts–, 5500 foto's, 300 lettertypes en 2000 voorbeelden.

Print House Magic is eenvoudig te bedienen en bijna alles is mogelijk. Een tekst toevoegen in een kleur die van blauw naar rood verloopt, een spandoek printen op vijf opeenvolgende vellen papier, een ontwerp als strijkopdruk voor een T-shirt of een getuigschrift van Harvard University voor jezelf afdrukken. Bij het programma zit ook Corel Photo House 2.0, om foto's te bewerken, te verwringen of te vervagen, of de rode ogen te corrigeren – meer dan genoeg mogelijkheden voor de hobbyist. Helaas ontbreekt een zoekprogramma voor de duizenden plaatjes. Bij de drie cd-roms zit echter een boek met meer dan 500 pagina's, waarin alle plaatjes, foto's en lettertypes te zien zijn. Het boek bevat ook een duidelijke handleiding.

E-mailkaart
Een van de concurrenten van Corel is Micrografx. Eind vorig jaar verscheen “CreataCard Gold”. Dit programma is, in tegenstelling tot Print House Magic, niet Nederlandstalig, maar het gebruik ervan is zo kinderlijk eenvoudig, dat dat geen probleem vormt. CreataCard Gold heeft 5500 plaatjes en 4500 voorbeeldkaarten. Als extraatje levert Micrografx een vijftigtal screensavers, die als een tekening langzaam op het scherm opgebouwd worden. Sommige daarvan zijn echte kunstwerken.

Een nadeel van dit programma is dat een goed overzicht ontbreekt van alle beschikbare plaatjes. Bovendien zijn ze alleen via een omweg –knippen en plakken naar het klembord– buiten het programma te gebruiken. Ander minpuntje: printen over meer pagina's is niet mogelijk.

Een extra functie van CreataCard Gold is de optie om een kaart via e-mail te versturen en de mogelijkheid om een beveiliging voor kinderen in te bouwen. Reden voor die laatste voorziening: „Sommige plaatjes uit dit programma zijn misschien niet geschikt voor alle gebruikers”. Dat geldt overigens alleen voor de afbeeldingen die apart bij dit programma te leveren zijn. Want wie niet genoeg heeft aan 5500 of 25.000 plaatjes en foto's, kan zowel bij Corel als bij Micrografx voor weinig geld extra cd-roms bestellen. Zo levert Corel zelfs een doos met 200.000 plaatjes.

Rembrandt
Een goedkope en grote collectie plaatjes is enkele weken geleden op de markt gebracht door TLC Domus. De doos met “126.000 illustraties” bevat elf cd-roms en kost, net als bovengenoemde pakketten, rond de honderd gulden. Meegeleverd is een zoekprogramma dat meteen de plaatjes in miniatuur op het scherm laat zien. Dat gaat soms fout: zoeken naar “Rembrandt” levert 45 illustraties op, maar het portret van de Amerikaanse president Jefferson hoort daar niet tussen. Ook uit andere zoekopdrachten blijkt dat de trefwoorden niet altijd deugen.

Datzelfde geldt voor de nummering van de cd-roms, die niet correspondeert met de opdruk op de schijven. Een illustratie die volgens het programma op cd-rom 6 zit, bevindt zich op 5, die van 7 op 6, enzovoort. Dat maakt het zoeken extra lastig.

Bij de plaatjes zit geen programma om kaarten te maken. De illustraties zijn echter opgeslagen in het gangbare JPEG-formaat, zodat ze in vrijwel alle andere programma's te gebruiken zijn. Op de elf schijven staan 92.000 clip arts, 28.000 foto's, 5000 kunstwerken en 1000 lettertypen. Ook al is een deel van de plaatjes duidelijk verouderd of alleen in zwart-wit verkrijgbaar, er blijft genoeg over om een mooie verjaardagskaart te maken. En met een beetje slechte kleurenprinter lijkt het net op zandschilderen.

N.a.v. “Corel Print House Magic”, uitg. Corel; ƒ 109,-.
”CreataCard Gold 2”, uitg. Micrografx; ƒ 99,-.
”126.000 illustraties”, uitg. TLC Domus; ƒ 99,-.

Voor alledrie de programma's gelden als systeemeisen: 486dx-processor, Windows 95 en 8 Mb RAM-geheugen.