Digitaal

Een pc, videocamera en Internet als eenvoudige ingrediënten

Baan gaat aan “cyberconsulting” doen

Door J. F. A. Démoed
Een bedrijf in Sydney heeft problemen met zijn computersysteem en belt de leverancier. Helaas zit de deskundige die het probleem kan oplossen juist in New York bij een andere klant. Met “cyberconsulting” kan de expert vanuit New York toch de Australische klant helpen. Een pc, videocamera en Internet zijn de eenvoudige ingrediënten.

”Videoconferencing” maakt het mogelijk om door middel van beeld en geluid 'live' te communiceren met mensen. Het kan daarbij gaan om een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes, maar ook om een vergadering waar juist veel van afhangt. In het ene geval zullen de deelnemers kiezen voor een elektronische babbelbox, in het andere geval voor het beleggen van een besloten videoconferentie.

De Nederlandse softwareonderneming Baan heeft videoconferencing een aantal malen grootschalig toegepast tijdens vergaderingen. De 'videovergadering' verliep via twee enorme beeldschermen, voorzien van camera's. Eén opstelling stond in de vergaderzaal van een Nederlandse Baan-vestiging, de andere in de Verenigde Staten, waar ook vestigingen van Baan zijn.

Gebonden aan ruimte
Er valt in de praktijk wel iets aan te merken op het gebruik van deze manier van communiceren, zegt een woordvoerder van Baan. „Vaak staat de apparatuur net ergens anders dan je wilt. Bijvoorbeeld in Ede, terwijl de conferentie in Barneveld plaatsvindt. Je bent erg gebonden aan de ruimte waarin de verbinding met gespreksgenoten tot stand moet komen, doordat de apparatuur te omvangrijk is om even te verplaatsen”.

„Doordat de grote beeldschermen die we tot dan toe gebruikten een beetje stonden weg te stoffen, zijn we gaan zoeken naar andere mogelijkheden van communicatie. Momenteel zijn we goed te spreken over NetMeeting”.

Kleine camera
Het Microsoft-programma NetMeeting is niets anders dan een bepaalde toepassing van videoconferencing. Dit programma vergt relatief weinig bandbreedte, zodat het mogelijk is de beeld- en geluidsfragmenten via Internet uit te wisselen. Verder is voor deze vorm van videoconferencing geen enorm beeldscherm nodig. Het werkt gewoon op een standaard pc-monitor.

„Baan wil NetMeeting op twee fronten inzetten. Extern gericht naar de klanten en intern voor de communicatie binnen het bedrijf. Het is de bedoeling dat iedere werknemer een kleine camera bij zijn pc krijgt. Dit stimuleert het directe contact tussen de werknemers onderling”. Voor een bedrijf dat zijn vestigingen over de hele wereld verspreid heeft liggen, is dat erg interessant.

Enthousiast
Baan experimenteert in de Verenigde Staten ook met het geven van cursussen via NetMeeting. Dit alternatief wordt cyberconsulting genoemd. „Het is de bedoeling dat de docent zijn lessen geeft nadat hij verbinding heeft gemaakt met de verschillende cursisten. Zo kunnen ze allemaal tegelijk de les volgen en hoeven ze niet te reizen. Afstanden worden in enkele seconden overbrugd. Dat scheelt enorm veel tijd”.

Baan ziet de ontwikkelingen op het gebied van cyberconsulting enthousiast tegemoet, zeker met de snel voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van Internet in het vooruitzicht. De verbindingen worden steeds sneller –Baan werkt al jarenlang met satellietverbindingen– en Internet wordt steeds beter betaalbaar voor particulieren.