Digitaal

Office 98 voor Macintosh

Het is opvallend dat de grote bedrijven op CeBIT dit jaar weinig bijzonderheden melden. Microsoft heeft zelfs niet de moeite genomen een nieuwe stand te ontwerpen: de zandgelen kasteelmuren stonden er vorig jaar ook al. Ze moeten waarschijnlijk de sterke positie van de softwaregigant symboliseren.

Opvallend was de persconferentie op de eerste CeBIT-dag, waar 'aartsvijanden' Microsoft en Apple samen de komst van het kantoorsoftwarepakket Office 98 voor Macintosh presenteren. Het programma is niet veel meer dan een vertaling van Office 97 voor Windows, geeft Microsoft toe. Het is echter speciaal ontworpen voor de Macintosh en kent enkele nieuwe foefjes, zoals een reparatieprogramma voor bestanden.

Microsoft beschouwt de Mac-Office 98 als een tussenstap naar de Office 98 voor Windows, die „eind dit jaar” op de markt moet komen. Ook dat is nieuws: een Nederlandse Microsoft-woordvoerder verzekerde eerder die week nog dat zoiets dit jaar niet meer te verwachten is. Die Office 98 zal dan uiteraard volledig afgestemd zijn op Windows 98, maar ingrijpende wijzigingen ten opzichte van de voorgaande versie zijn niet te verwachten.

10 gigahertz
Ook bij Intel is het rustig. Het topmodel van de chipfabrikant is de Pentium II-processor, die in omloop is met snelheden van 200 tot 333 megahertz (MHz). Op CeBIT is de 400 MHz getoond, in de tweede helft dit jaar moet de 450 MHz op de markt komen. Vice-president Albert Yu liet bovendien doorschemeren dat Intel werkt aan een 700 MHz-exemplaar. Hij verwacht dat rond het jaar 2000 een 900 MHz-chip mogelijk moet zijn. Die werkt vijf keer zo snel als de huidige 333 MHz-processor.

Het chipbedrijf heeft er geen moeite mee om de lijn door te trekken, volgens de bekende wet van Moore: elke anderhalf jaar verdubbelt het aantal transistoren op een bepaalde oppervlakte van een chip. Gordon Moore was een van de oprichters van Intel, en tot op de dag van vandaag klopt zijn wet. Intel gelooft dat in 2011 een processor met een snelheid van 10.000 MHz ofwel 10 gigahertz mogelijk is, pakweg 200 keer zo snel als de huidige topmodellen. En dan te bedenken dat er nog steeds tevreden computeraars werken op een AT-tje, met 8 of 16 MHz.