Dossier Clinton

Vooral vragen over Clintons secretaresse

Monica Lewinsky
getuigt als eerste

Van onze correspondent
NEW YORK – Monica Lewinsky was vandaag de eerste van drie getuigen die door de Amerikaanse Senaat zijn opgeroepen in het kader van het impeachment-proces tegen president Clinton. Zij is ondervraagd door procesmanager (aanklager) Ed Bryant, die vooral meer informatie wilde over de rol van Clintons secretaresse Betty Currie.

Heeft Currie geschenken van Clinton aan Lewinsky bij Monica thuis opgehaald om deze bewijzen van hun relatie te verdonkeremanen? Dat zou de „ondermijning van het gerechtelijk onderzoek” aantonen waarvan de president wordt beschuldigd. Deze aanklacht lijkt de meeste steun te krijgen in de Senaat, maar een tweederde meerderheid om Clinton naar huis te sturen is zeer onwaarschijnlijk.

Voor de beschuldiging dat de president meineed heeft gepleegd is er volgens senator Richard Shelby misschien niet eens een eenvoudige meerderheid. Zijn college Susan Collins kwam met een nieuwe variant. De president wel berispen omdat hij „onder ede gelogen heeft”, maar dat zou volgens Collins „juridisch geen meineed zijn.”

Zulke bizarre bedenksels geven aan hoe moeilijk het blijkbaar wordt om de populaire president te sanctioneren vanwege zijn gelieg in de Lewinsky-affaire, terwijl het niet haalbaar is om hem formeel schuldig te verklaren.

Burger
Onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr heeft nog eigen pijlen op z'n boog. Volgens The New York Times denkt hij het grondwettelijk recht te hebben om een zittende president te dagvaarden voor meineed en ondermijning van een gerechtelijk onderzoek. Starr zou nog niet besloten hebben of hij dat ook doet of 2 jaar wacht totdat Clinton weer gewoon burger is. Opiniepeilingen geven steevast aan dat tweederde van de bevolking wel vindt dat de president berispt moet worden, maar ook vindt dat hij niet moet worden afgezet.

In een interview met het weekblad The New Yorker levert de invloedrijke senator Patrick Moynihan scherpe kritiek op zijn Democratische partijgenoot Clinton, die hij beschuldigt van „gebrek aan karakter.” „Wij moeten eerlijk zijn. Niet de Republikeinen zijn hiermee begonnen maar de president zelf”, aldus Moynihan.