Dossier Clinton

Woordvoerder Lockhart: Politiek spelletje

Republikein willen
Clinton als getuige

Van onze correspondent
NEW YORK – De Republikeinse procesmanagers (aanklagers) van het Huis van Afgevaardigden willen dat president Clinton getuigt in het impeachment-proces tegen hem in de Amerikaanse Senaat. Witte-Huiswoordvoerder Joe Lockhart beschuldigde de procesmanagers ervan een politiek spelletje te spelen.

„De president heeft al genoeg vragen beantwoord”, aldus Lockhart, die verwacht dat Clinton niet zal getuigen. Behalve Clinton willen de aanklagers Monica Lewinsky, Clintons vriend Vernon Jordan en Witte-Huisadviseur Sidney Blumenthal horen. Daarover wordt later vandaag of uiterlijk morgen gestemd door de honderd senatoren die de afgelopen twee dagen achter gesloten deuren hebben gedebatteerd over de verdere gang van zaken. Daarbij lijkt het vrijwel zeker dat een voorstel van de Democraat Robert Byrd om het impeachment-proces nu af te sluiten het niet zal halen.

Daarna komt het voorstel in stemming over mogelijke ”dagvaardingen”. Daaraan zijn nog geen namen of aantallen verbonden om de kwestie voor de gematigde Republikeinen aanvaardbaar te maken. Die willen zo snel mogelijk een eind aan het proces maken. De uitgebreide lijst van twaalf tot vijftien getuigen die de procesmanagers hadden opgesteld, had het bij deze groep zeker niet gehaald. Daarom hebben chef-aanklager Henry Hyde en zijn collega's de lijst teruggebracht tot wat Hyde noemde „dit jammerlijke lijstje van drie getuigen.” Hoe de getuigen worden gehoord ligt nog niet vast. De procesmanagers en de Witte-Huisverdedigers zouden elk twee uur krijgen om de getuigen te ondervragen. Die getuigenissen wordt mogelijk op video vastgelegd om later in de voltallige Senaat af te spelen.

Starr
Intussen blijkt buiten het impeachment-proces het onderzoek van Kenneth Starr in de affaires van president Clinton onverdroten verder te gaan. In dit verband boekte Starr een overwinning omdat een hof van appèl hem toestemming gaf de financiën van Webster Hubbell, vriend van Clinton en voormalig collega van Hillary Clinton, nader te onderzoeken. Een federale rechter had hem dat vorig jaar verboden omdat de kwestie buiten het kader van het oorspronkelijke Whitewater-onderzoek zou vallen. Het hof van appèl is het daar niet mee eens. Starr verdenkt Clinton en diens vrienden ervan Hubbel geld betaald te hebben voor nepadviezen om zijn zwijgen in de Whitewater-affaire af te kopen. Hubbell ontkent dat ten stelligste.