Dossier Clinton

Clinton beantwoordt schriftelijke vragen niet

Impeachment-proces
blijft in impasse steken

Van onze correspondent
NEW YORK – Tien schriftelijke vragen van tien Republikeinse senatoren aan president Bill Clinton moesten gisteren de impasse in het impeachment-debat in de Senaat doorbreken. Maar het mocht niet baten. Witte-Huiswoordvoerder Joe Lockhart zei botweg dat de president niet zou antwoorden.

Dit bizarre voorval illustreert de problemen van de Senaat rond het impeachment-proces tegen de president. De grondwet voorziet niet in een nauwkeurig scenario en het opperste gerechtshof heeft de zaak 25 jaar geleden laten liggen. Met als gevolg dat de huidige opperrechter William Rehnquist, die het impeachment-proces leidt, mét de honderd Republikeinse en Democratische senatoren op zoek is naar wat wél en wat niet kan in dit tweede impeachment-proces tegen een president in de Amerikaanse geschiedenis.

Na de gedetailleerde presentatie van de twee aanklachten betreffende ”meineed” en ”ondermijning van een gerechtelijk onderzoek” in de Lewinsky-affaire, volgde een gedegen verdediging van het Witte Huis. Daarna kwamen er twee dagen van vragen over en weer. Gisteren diende Democratisch senator Robert Byrd een voorstel in om het hele proces af te gelasten omdat er toch geen tweederde meerderheid te vinden is om de (Democratische) president schuldig te verklaren. De Senaat trok zich terug voor beraad achter gesloten deuren. Naar verluidt maakt het voorstel van Byrd weinig kans.

Dat betekent dat het proces wordt voortgezet, maar de grote vraag is nu hoé. Mét getuigen of zonder getuigen? Of met een paar getuigen, zoals de gematigde Republikeinen nu voorstellen, tegenover een lange lijst van getuigen die de harde kern van Clinton-critici wil oproepen. De stemming daarover is verschoven naar later vandaag of misschien zelfs naar morgen.

Alternatief
Intussen kwamen de Republikeinse senaatsfractieleider Trent Lott en zijn kornuiten met de vragenlijst voor Clinton als alternatief om de president zelf als getuige op te roepen. Daarop reageerden de Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden weer knorrig, omdat zij menen dat zij alleen kunnen beslissen wie er als getuige wordt opgeroepen en niet de Senaat. Die mag alleen het scenario bepalen, maar de invulling moet aan de ”proces managers” van het Huis worden overgelaten.

Opperrechter Rehnquist omzeilt tot nu toe elke procedurele discussie. Hij heeft alleen laten weten dat hij niet tegen een optreden (getuigenverklaring) van Monica Lewinsky is. Of dat ook gebeurt is afhankelijk van de uitslag van het besloten politiek geschuifel op de vierkante centimeter in de Senaat.