Dossier Clinton

Clinton werkt toe naar State of the Union

Opperrechter opent
impeachment-debat

Van onze correspondent
NEW YORK – Met een eenvoudige hamerslag opende opperrechter William Rehnquist vanmorgen de hervatting van de debatten in de Amerikaanse Senaat over twee aanklachten tegen president Clinton.

Die wordt door het Huis van Afgevaardigden beschuldigd van het plegen van „meineed” en van het „ondermijnen van een gerechtelijk onderzoek” in de Lewinsky-affaire. De dertien ”proces managers” (aanklagers) van het Huis hebben gisteren hun stukken overgelegd en kopieën van hun 240 pagina's tellende aanklacht verspreid onder de honderd senatoren.

Die kregen later op de dag ook de verdediging van het Witte Huis. De verdediging zegt in een 126 pagina's tellend stuk dat de aanklachten van het Huis „zowel feitelijk als juridisch elke basis voor een aanklacht tegen de president ontberen”. De president zei gisteren dat hij zich de komende dagen „meer met de aangelegenheden van het land” zal bezighouden dan met het impeachment-proces tegen hem. Hij is overigens niet van plan de kwestie aan te snijden in zijn regeringsverklaring (State of the Union) voor het Congres volgende week.

Met die mededeling maakte Clinton duidelijk dat hij vast van plan is de State of the Union op 19 januari te presenteren, proces of geen proces. Een aantal politici, ook van zijn eigen Democratische Partij, vindt het echter onjuist dat die verklaring wordt gepresenteerd alsof er niets aan de hand is. Zij pleiten voor uitstel of voor een schriftelijke presentatie.

Intussen is bekend geworden dat de proces managers contact hebben gezocht met de advocaten van Monica Lewinsky over een mogelijke getuigenverklaring. Maar Monica's advocaten hebben laten weten „dat zij niet beschikbaar is”. Zij wezen erop dat de Senaat nog niet beslist heeft of er getuigen zullen worden opgeroepen en dat daarom contact met Lewinsky „voorbarig” is. Uit de documenten van het Witte Huis blijkt overigens dat Clintons verdedigers vooral een optreden van Lewinsky weinig op prijs zouden stellen.

Haar verschijning en haar toelichting op de argumentatie van Clintons advocaten kan het proces een onvoorspelbare wending geven. En dat is precies wat het Witte Huis niet wil. Men volgt ook daar de laatste opiniepeilingen, die aangeven dat de steun voor de president iets afneemt. Terwijl een maand geleden nog 68 procent van de Amerikanen vond dat Clinton als hij schuldig wordt bevonden niet naar huis gestuurd hoeft te worden is dat percentage in een NBC-Wall Street-peiling nu gezakt tot 57. Verder blijkt uit de peilingen dat 66 procent van Amerikanen het proces „dagelijks” zal volgen, maar niet van uur tot uur. Via het Internet worden verschillende websites aangeboden waar men alle actuele, historische en achtergrondinformatie over het proces kan vinden. Ten slotte zijn ook de senatoren geïnstrueerd. Zij worden niet geacht te kletsen tijdens het proces in de Senaat en ze dienen William Rehnquist aan te spreken met „meneer de opperrechter.”