Dossier Clinton

Steun voor Clinton brokkelt langzaam af

VS volledig in ban
van Lewinsky-video

Van onze correspondent
NEW YORK – Terwijl president Clinton zich vanmorgen voorbereidde op zijn toespraak tot de Verenigde Naties waren pers en media in de Verenigde Staten volledig in de ban van de video-opname van zijn getuigenis in de affaire-Lewinsky.

Die video werd vanmorgen vrijgegeven met nog 2800 pagina's documentatie, waaronder de getuigenissen van Monica Lewinsky en talrijke verhoren van haar waarin zij uitvoerig ingaat op haar seksuele contacten met de president. Die blijft blijkens de video echter volhouden dat hij geen „seksuele relatie” heeft gehad met Lewinsky ofschoon hij wel toegeeft dat er zich een verhouding heeft ontwikkeld met de toenmalige stagiaire die uitliep op „ongepaste intieme contacten”.

De president wil echter niet ingaan op de aard van die contacten, ook niet bij herhaald doorvragen van de medewerkers van onafhankelijk onderzoeker Starr en evenmin als leden van de grand jury daarover meer willen weten. Volgens een opiniepeiling van het weekblad Time wil tweederde van de Amerikanen niets meer horen over de affaire, ofschoon Internet-boekhandel Amazon.com „recordverkopen” van de video meldde.

Boemerang
Chef-staf van het Witte Huis John Podesta beschuldigde de Republikeinse meerderheid van het Huis van Afgevaardigden ervan de video alleen vrijgegeven te hebben om de president in verlegenheid te brengen. Een manoeuvre die zich volgens Podesta politiek weleens als een boemerang tegen de Republikeinen kan keren.

Overigens laten de laatste opiniepeilingen zien dat de steun voor Clinton langzaam afbrokkelt. Volgens een peiling van Newsweek vindt 46 procent van de ondervraagden dat de president zou moeten opstappen. Een week geleden was dat nog 39 procent. Ook de steun voor een “impeachment”-procedure tot afzetting van de president neemt toe. De algemene waardering voor Clinton als president blijft hoog met 58 procent maar ligt toch voor het eerst onder de 60-procentgrens. De Republikeinen rekenen erop dat de steun voor Clinton verder afneemt als het materiaal dat vandaag werd vrijgegeven in brede kring is bekeken en gelezen.

In het Witte Huis houden de meeste medewerkers van de president hun hart vast. Men wijst op de mogelijkheid dat het Huis van Afgevaardigden besluit de impeachment-hoorzittingen ook te concentreren op andere affaires dan de geschiedenis rond Lewinsky. Bovendien is Kenneth Starr volgens sommige bronnen bezig zijn onderzoek nog uit te breiden, onder meer naar de verantwoordelijkheid van Hillary Clinton in enkele oude affaires los van Lewinsky uit de eerste ambtsperiode van Clinton in het Witte Huis.