Dossier Clinton


Tweederde Amerikanen wil dat president aanblijft

Afzettingsprocedure tegen
Clinton komt dichterbij

Van onze correspondent
NEW YORK – „Ik denk dat formele hoorzittingen over Starrs rapport over de president onontkoombaar zijn”. Aldus de Republikein Henry Hyde, voorzitter van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. De commissie begint deze week de politiek-juridische procedure die kan leiden tot afzetting van president Bill Clinton.

Aanleiding voor de hoorzittingen is het onderzoek van onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr waarvan een voorlopig verslag vorige week aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd gepresenteerd. Twee dagen later werd het centrale deel van dat verslag openbaar gemaakt. Een dag later herhaalden president Clintons advocaten hun eerdere verwijt dat het rapport niets anders is dan een „lastercampagne”. In een televisie-interview zei Clintons persoonlijke advocaat David Kendall dat het rapport alleen maar gaat over „seks, seks en nog eens seks”.

Van een afzettingsprocedure (”impeachment”) op basis van dit rapport kan volgens Kendall en het Witte Huis geen sprake zijn. „Geen schijn van kans”, aldus Witte Huis-adviseur Charles Ruff, die afgelopen vrijdag, nog voordat het rapport van Starr via Internet openbaar werd gemaakt, al met een uitgebreide ontkenning kwam van alle beschuldigingen en aantijgingen die daarin staan opgesomd. Of “impeachment” kans maakt bepalen echter niet de advocaten van Clinton, maar in eerste instantie de leden van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. Enkelen van hen hebben al laten doorschemeren dat zij niet gebonden zijn aan Starrs verslag alleen.

Zij hebben volgens hun interpretatie de vrijheid om nog andere kwesties aan te snijden, zoals de omstreden Whitewater-affaire en de kwestie van de financiering van de verkiezingscampagnes van Clintons Democratische Partij en van de campagnes van Clinton zelf en van vice-president Al Gore. Minister van justitie Reno is in deze laatste zaak pas vorige week een „voorlopig” onderzoek begonnen, maar het Congres onderzoekt die zaak al een jaar lang op eigen houtje. Als het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, waar de Republikeinen in beide gevallen in de meerderheid zijn, extra onderwerpen toevoegen aan Starrs rapport dan ziet het er somber uit voor de Democratische president. Zeker als de Republikeinse meerderheid na de komende tussentijdse verkiezingen in november nog vergroot worden.

Opiniepeilingen
Beide partijen zullen overigens goed rekening houden met de opiniepeilingen. Geen Democratische politicus wil vandaag nog vereenzelvigd worden met zijn president, maar geen Republikein wil verantwoordelijk zijn voor het onnodig wegsturen van een president die als president nog steeds hoog scoort. Dat bleek het afgelopen weekeinde bij verschillende opiniepeilingen. Daarbij is ruwweg tweederde van de Amerikanen positief over Clinton als president. Eenzelfde percentage is tegen gedwongen afzetting van de man die Amerika een economisch bijzonder voorspoedig tijdperk heeft binnengeleid. Maar er moet volgens velen toch wel iets gebeuren, want 56 tot 59 procent (respectievelijk cijfers van de televisiezenders CBS en CNN) vindt dat een president die liegt en bedriegt over een buitenechtelijke affaire binnen de muren van het Witte Huis ten minste moet worden berispt. Eenderde van de Amerikanen vindt dat Clinton moet opstappen.

Verdediging matigen
De fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Trent Lott, denkt dat een berisping niet zwaar genoeg is als reactie op Clintons „misdrijven”. Misdrijven zoals meineed, belemmering van de rechtsgang en misbruik van de presidentiële bevoegdheden waarvan volgens Clintons advocaten geen sprake is.

Een aantal Republikeinen heeft Clinton aangeraden zijn luidruchtige verdediging iets te matigen. Senator Orrin Hatch, die voorzitter is van de juridische commissie van de Senaat, heeft Clinton zelfs gebeld. „Ik heb hem gezegd dat hij er niet mee gediend is wanneer hij zelf alsmaar zijn spijt betuigt over zijn daden en wanneer zijn advocaten daarna vertellen dat hij juridisch eigenlijk niets heeft misdaan”. Volgens Hatch is de Amerikaanse burger „slimmer dan veel van die peperdure advocaten wel denken”.

Intussen hebben de leden van de juridische commissie van het Huis het hele weekeinde doorgewerkt om hun beraadslagingen over het volledige Starr-rapport –inclusief achttien dozen extra documenten– te beginnen. De klok tikt voor president Clinton, die ondertussen de indruk geeft dat hij in het Witte Huis alleen maar met staatszaken bezig is.