Dossier Clinton

Rapport openbaar na heftig debat Congres

Starr: Elf redenen
voor afzetten Clinton

Van onze correspondent
NEW YORK – Onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr noemt in zijn rapport elf redenen om “impeachment” (afzetting) van president Clinton te overwegen. Dat bleek nadat het Huis van Afgevaardigden gisteren besloot Starrs rapport openbaar te maken na een heftig debat dat een voorproefje gaf van de verhitte impeachment-discussies die de Amerikanen de komende maanden te wachten staan.

Clintons Democratische partijgenoten vonden het onaanvaardbaar dat het Witte Huis geen inzage kreeg in het rapport voordat het via Internet wereldwijd werd verspreid. De Republikeinse voorzitter van de juridische commissie van het Huis, Henry Hyde, zei dat dat niet nodig was. „De president kan onmogelijk meer verrast worden want hij weet beter dan wie ook op onze planeet wat er in dat rapport kan staan”, aldus Hyde. Nog voordat het 445 pagina's tellende rapport van Starr openbaar werd, kwam het Witte Huis al met een verdediging van 73 pagina's waarin uitvoerig alle beschuldigingen aan het adres van de president werden weerlegd.

Aanleiding
Volgens Clintons advocaat David Kendall heeft de president niets illegaals gedaan en is Starr er alleen maar op uit de president „in verlegenheid te brengen” door details van zijn relatie met Monica Lewinsky te onthullen. Opmerkelijk is echter dat noch die relatie, noch de veelal onsmakelijke details die die relatie aantonen voor Starr aanleiding zijn om impeachment van de president te overwegen. Het is daarentegen diens systematische liegen over die relatie –tweemaal zelfs onder ede– plus het bewerken van getuigen, plus het misleiden van zijn medewerkers van wie hij wist dat die door Starr ondervraagd zouden worden, plus de afspraken met Lewinsky om hun relatie te ontkennen, plus het verdonkeremanen van „bewijsstukken” terwijl die formeel al in beslag genomen waren, dat volgens Starr voor het Congres (Huis van Afgevaardigden plus Senaat) „aanleiding kan zijn” voor een discussie over afzetting van de president.

Behalve van meineed wordt Clinton beschuldigd van belemmering van de rechtsgang en misbruik van zijn presidentiële bevoegdheden om zich persoonlijk te beschermen in een juridische procedure. Onafhankelijk onderzoeker Starr meent dat dit gedrag „niet verenigbaar is met de grondwettelijke plicht van de president om de wet getrouw uit te voeren”. Punt voor punt ontkent het Witte Huis de lijst van beschuldigingen van Starr, die zich volgens David Kendall en Witte Huis-adviseur Charles Ruff heeft gemengd in een „persoonlijke affaire” van de president waarvoor hij in het openbaar al zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. Uit Starrs rapport blijkt dat Clinton heeft overwogen openlijk zijn verontschuldigingen aan te bieden toen de affaire begin dit jaar openbaar werd via het onderzoek in de affaire-Paula Jones.

Zijn politiek adviseur Dick Morris waarschuwde hem toen dat een opiniepeiling aantoonde dat hij dat politiek niet zou overleven. Waarop Clinton volgens Starrs rapport besloot de relatie met Monica te ontkennen, „want wij moeten winnen”.

„Vergiffenis”
Nu Starrs rapport er eindelijk is, betuigt Clinton dagelijks zijn spijt over het gebeurde en over zijn maandenlange ontkenningen over de affaire. In een bijeenkomst met leiders van een aantal religieuze gemeenschappen in de Verenigde Staten zei Clinton gisteren dat hij een aantal mensen die hij met zijn gedrag pijn gedaan had om „vergiffenis” had gevraagd. Daarbij noemde hij voor de eerste maal Monica Lewinsky en verder zijn gezin, zijn naaste medewerkers, zijn vrienden en het Amerikaanse volk.

Haast terloops meldt Starrs rapport nog dat Monica's roemruchte jurk volgens FBI-onderzoek spermasporen vertoont die „vrijwel onomstotelijk” afkomstig zijn van de president. Er zou een kans van een op biljoen zijn dat de FBI-onderzoekers zich hebben vergist. Op het moment dat het rapport openbaar werd, raakte een deel van het Internet-verkeer wegens overbelasting geblokkeerd. Politieke waarnemers zijn nu benieuwd naar de eerste opiniepeilingen. Die vormen een richtsnoer voor Clintons Democratische partijgenoten in hoeverre zij zich in de komende verkiezingscampagne nog met hun aangeslagen leider kunnen afgeven. Zakt Clintons score dramatisch, dan lijkt zijn politieke einde nabij.