Buitenland9 augustus 1999

Ahtisaari bevestigt overleg met Servië

„Bonn bemiddelde in
geheim met Milosevic”

HAMBURG – De Duitse regering heeft tijdens de oorlog in Kosovo via een tussenpersoon geheime contacten onderhouden met de Joegoslavische president Milosevic. Dit berichtte gisteren de Duitse krant Welt am Sonntag.

De Britse zakenman Peter Castenfelt heeft na gesprekken met de Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ischinger, geprobeerd via informele kanalen de kans op een vredesovereenkomst te peilen. Castenfelt heeft Ischinger volgens de krant ontmoet op 26 mei na bemiddeling door Karl Kaiser.

Kaiser is hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Bonn en de wetenschappelijk directeur van het gerenommeerde Duitse instituut voor buitenlandse politiek (DGAP). Castenfelt was al eerder betrokken bij onderhandelingen tussen het Internationaal Monetair Fonds en de Russische regering.

Rusland
Drie dagen na de ontmoeting is de Brit doorgereisd naar Servië om te praten met Milosevic. Wie opdracht gegeven heeft voor de bemiddeling is onduidelijk. Castenfelts reis naar Belgrado werd ondersteund door Rusland. Welt am Sonntag meldt zelfs dat Castenfelt door de Russische veiligheidsdienst naar de grens met Servië is gebracht. De Servische veiligheidsdienst heeft hem vervolgens naar de regeringsbunker van Milosevic begeleid.

De bemiddeling van de Brit wordt door vertrouwelingen van de Finse president Ahtisaari bevestigd. „Wij hoopten dat Castenfelt belangrijke informatie kon overbrengen naar Belgrado die het ons makkelijker kon maken een overeenkomst te bereiken”, aldus Arpo Rusi, de veiligheidsadviseur van Ahtisaari, in de zondagskrant. Ahtisaari onderhandelde namens de EU over Kosovo en bereikte in juni een vredesakkoord met Servië.

Het is juist de steun van Moskou die de bemiddeling van Castenfelt van onschatbare waarde maakte, aldus de krant. Het zou Milosevic getoond hebben dat hij geen steun meer zou krijgen van traditioneel bondgenoot Rusland. Tijdens de luchtaanvallen kon Rusland zich nog kritisch opstellen tegenover de oorlog. Als het zou komen tot een grondoorlog zou Rusland werkeloos moeten toezien hoe zijn status als grootmacht werd vernederd, aldus Welt am Sonntag. Castenfelt moest aan Milosevic duidelijk maken dat het accepteren van het vredesakkoord zijn laatste kans was.