Buitenland3 augustus 1999

Exemplaren bieden geen bescherming

Brussel en Parijs jagen
op 'valse' eclipsbrillen

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL/PARIJS – Frankrijk en België jagen op miljoenen valse eclipsbrilletjes. De nepexemplaren zijn volstrekt onvoldoende om de ogen op 11 augustus te beschermen bij de volledige zonsverduistering. De Belgen zijn al een onderzoek gestart.

In Frankrijk liggen sinds begin vorige week brillen van het Colombiaanse merk Minipack te koop bij enkele grote warenhuizen (Virgin en Decathlon met name) en bij driehonderd apothekers. Die hebben de brillen onmiddellijk uit de rekken gehaald.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft nog eens herhaald dat alleen brillen met daarop het garantiemerk CE afdoende zijn. Het adviseert winkels en middenstand die niet duurder te verkopen dan 5 frank per stuk (1,30 gulden). Bij gebruik van andere brillen riskeren mensen, vooral kinderen, blijvende beschadiging van het netvlies. Op het moment zelf doet dat geen pijn, maar het duurt niet lang voor ze erachter komen dat er „iets grondig mis is”, aldus een arts. Onbeschermd kijken naar de zonsverduistering kan leiden tot een blijvende vermindering van de gezichtsscherpte.

Minister Aelvoet van Volksgezondheid van België is ook op jacht naar de 'valse' brillen, vermoedelijk uit Brazilië. Hij vreest dat er ook een voorraad van Frankrijk naar zijn land is overgebracht. In België wordt de zonsverduistering volledig in het uiterste zuidoosten, tegen de grens met Luxemburg.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid had gisteren nog niets gehoord van eventuele ondeugdelijke brillen. Eind vorige week adviseerde het ministerie de zonsverduistering alleen te bekijken met de speciale brilletjes, die bij opticiens verkrijgbaar zijn.

Concorde
Een select groepje enthousiastelingen zal de zonsverduistering vanuit een Concorde aanschouwen. Het supersonische toestel vliegt 11 augustus enkele minuten mee met de eclips, die aan het begin van de middag Frankrijk aandoet. Het vliegtuig is gecharterd door de Franse vereniging voor astronomie AFA.

Voor de passagiers zal de zonsverduistering langer duren dan voor wie beneden staat. De schaduw van de maan jaagt met een snelheid van 2850 kilometer per uur over de aarde en is vanaf de grond ongeveer twee minuten zichtbaar. De Concorde, die een snelheid van meer dan 2000 kilometer kan halen, vliegt een tijdje met de schaduw mee, waardoor de passagiers zes minuten in het donker zitten.

Overigens zal het toestel niet op volle snelheid vliegen omdat het doorbreken van de geluidsbarrière te veel overlast zou veroorzaken. Op de enige nog bestaande dagelijkse vlucht tussen Parijs en New York gaat het toestel daarom pas tussen Le Havre en Cherbourg –boven het Kanaal– door de barrière.

Mensen die het spektakel vanuit de Concorde willen zien, moeten wel veel geld neertellen. Een vlucht kost 4000 gulden, de speciale bril inbegrepen.