Buitenland26 juli 1999

Oppositie waarschuwt leger voor ingrijpen

Tienduizenden Serviërs
betogen tegen Milosevic

Van onze buitenlandredactie
NIS – Demonstraties tegen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic hebben zaterdag in Servië opnieuw tienduizenden mensen op de been gebracht. Twee oppositiepartijen beschuldigden de leiding van het Servische leger er gisteren van partij te kiezen voor Milosevic en waarschuwden het leger niet in te grijpen bij de straatprotesten.

De Sociaal-Democratische Partij zei dat pogingen om het leger in te zetten om de stem van de oppositie te smoren „zelfmoord en het eind van het leger” zouden betekenen. De Democratische Partij van oppositieleider Zoran Djindjic gaf gisteren ook een verklaring uit waarin ze de legerleiding beschuldigde van „schending van de grondwet.” Volgens de Democratische Partij stelden de hoge generaals zich „ten dienste van een man (Milosevic) en vervreemdden ze zichzelf van het volk en de rest van het leger.”

De partijen refereerden aan de chef-staf van het Joegoslavische leger, generaal Dragoljub Ojdanic, en de commandant van het Derde Legerkorps dat in Kosovo vocht, Nebojsa Pavkovic. Beide generaals betuigden onlangs hun steun aan Milosevic. Pavkovic zei vrijdag dat het leger zou ingrijpen als de oppositie probeerde Milosevic ten val te brengen.

Verreweg de grootste demonstratie werd zaterdag gehouden in Nis, waar 25.000 mensen kwamen luisteren naar voormalig vice-premier Vuk Draskovic. Een protest van de Alliantie voor Verandering, een overkoepelende organisatie waartoe ook Djindjic' partij behoort, in het in de buurt van de Hongaarse grens gelegen Sombor trok ongeveer 5000 mensen. Ook in drie andere plaatsen werd gedemonstreerd.

Overgangsregeringen
Draskovic, wiens Servische Vernieuwingsbeweging losstaat van de rest van de oppositie, eiste in zijn toespraak dat Servië en Joegoslavië overgangsregeringen krijgen, die eerlijke verkiezingen organiseren, de weg vrijmaken voor hervormingen en het land verlossen van zijn status van paria.

Ook in Sombor werd gezegd dat er nadat Milosevic is verdreven een overgangsregering moet komen, die geleid zou moeten worden door de vooraanstaande econoom en ex-president van de Joegoslavische centrale bank Dragoslav Avramovic. Woordvoerder Vladan Batic van de Alliantie voor Verandering zei dat de 78-jarige Avramovic, wiens bijnaam ”Superopa” luidt, de aangewezen persoon is om Servië uit zijn isolement te halen en de economie te herstellen.

Avramovic was degene die de hyperinflatie wist te beteugelen die Joegoslavië in 1994 overviel.

Hoewel de protesten die sinds een maand worden gehouden in omvang toenemen, lijkt de kans dat Milosevic ten val wordt gebracht klein. Daarvoor is de oppositie te zeer verdeeld en Milosevic' greep op de macht te groot.

De Alliantie voor Verandering wordt geleid door intellectuelen, die vooral aanhang hebben in de grote steden en die niet zulke grote massa's op de been weten te brengen als Draskovic, die de laatste jaren heen en weer is gezwalkt tussen regering en oppositie.