Buitenland 21 juni 1999

Henri d'Orleans (90) alom gerespecteerd

Pretendent Franse
troon overleden

PARIJS – Henri d'Orleans, graaf van Parijs en de Franse troonpretendent, is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie meedeeld.

Graaf Henri, voluit Henri Robert Ferdinand Marie Louis-Philippe d'Orleans, was een directe afstammeling van de laatste koning Louis-Philippe (1830-1848). Hij stierf in Dreux in Noord-Frankrijk, op de dag dat zijn kleinzoon in het huwelijk trad.

Graaf Henri
Hoewel alleen verstokte monarchisten nog dromen dat de troon in Frankrijk ooit in ere hersteld wordt, was de graaf een gerespecteerd figuur, die in de loop der jaren door verschillende presidenten geraadpleegd werd. Hij werd niet door alle monarchisten gesteund; de graaf kwam uit het Huis van Orleans, terwijl de rechtse legitimisten de troonaanspraken steunen van het oudere Huis van Bourbon in Spanje.

President Jacques Chirac noemde graaf Henri een „man van plicht”, die zijn hele leven toegewijd was aan de nalatenschap van de Franse koninklijke familie, met eerbiediging van de instellingen van de Republiek. „Hij legde zich als vanzelfsprekend neer bij de verplichting die hij had om een traditie te personifiëren die bij onze geschiedenis hoort”, zei de president.

Zijn 90e verjaardag vierde de graaf vorig jaar juli in gezelschap van andere door de geschiedenis aan de kant gezette figuren van koninklijken huize: ex-keizerin Farah van Perzië en groothertogin Maria van Rusland. Ook royalty uit Roemenië, Joegoslavië en Griekenland zette het verjaarsfeest in het kasteel in Amboise aan de Loire luister bij.

In 1992 las de troonpretendent zijn dochter prinses Chantal, toentertijd 45 jaar en moeder van drie kinderen, publiekelijk de les omdat zij tijdens een diner haar persoonlijke politieke opvattingen ten beste had gegeven. Zij had kritiek op het extreem rechtse Front National geuit en andere leden van de koninklijke familie opgeroepen tegen het FN stelling te nemen. In een brief die gepubliceerd werd in het blad Point de Vue-Images du Monde schreef de graaf dat de prinses, als vrouw, op historische gronden niet het recht had namens de koninklijke familie een mening te verkondigen.

Henri d'Orleans trouwde in 1931 met prinses Isabelle van Orleans. Het huwelijk werd in 1986 ontbonden. Het paar had elf kinderen, van wie de oudste zoon, Henri de France, de nieuwe troonpretendent is.