Buitenland12 juni 1999

Jackson, soldaat onder soldaten

LONDEN – Het grote voorbeeld van luitenant-generaal Sir Michael Jackson is de hertog van Wellington, de Britse veldmaarschalk die Napoleon versloeg in de slag van Waterloo.

„Ik bewonder zijn stijl, zijn idee van de beste manier om een klus te klaren”, zei de Brit Jackson eens. De klus die hij nu zelf heeft te klaren is geen gemakkelijke. Hij zal de NAVO-vredesmacht KFOR leiden, die ervoor moet zorgen dat het akkoord wordt uitgevoerd dat de terugtrekking van het Joegoslavische leger uit Kosovo, de demilitarisering van het Bevrijdingsleger van Kosova (UCK) en de terugkeer van ruim 850.000 vluchtelingen behelst.

„Er bestaan gevaren, zonder twijfel. Zeker in het begin kan de situatie behoorlijk explosief zijn”, zei Jackson deze week op een persconferentie in Macedonië. „We hebben niet de illusie dat we in een veilige omgeving terechtkomen.”

Met zijn doorgroefde gelaat en slungelachtige lichaam wekt de 55-jarige Jackson de indruk een soldaat onder soldaten te zijn. Jackson, die Ruslandkunde heeft gestudeerd en een groot gevoel voor humor heeft, wordt beschouwd als een van de knapste koppen uit het leger.

Moordend tempo
Zijn bijnaam luidt Prince of Darkness. Hij houdt van whisky en sigaren en werkt net als Churchill hele nachten door, maar doet wel een middagdutje. „Zijn tempo is moordend, maar zijn medewerkers zijn dol op hem”, schreef de Britse krant The Sunday Telegraph.

Sir Michael, beter bekend als generaal Mike, heeft drie keer gediend in Noord-Ierland en is gestationeerd geweest in Berlijn en Bosnië.

De harde waarschuwing die hij deze week uitte aan het adres van het Joegoslavische leger en het UCK, dat het „uitermate dom” zou zijn om de binnentrekkende vredesmacht de voet dwars te zetten, was typerend voor hem.

Omdat hij een telg is uit een familie die veel militairen telde, leek een carrière in het leger een heel logische stap voor de in 1944 geboren Jackson. Na de militaire academie van Sandhurst te hebben doorlopen, kreeg Jackson in 1963 een aanstelling bij het inlichtingenkorps. In 1970 trad hij toe tot het Parachuteregiment, na daar eerst een tijd aan uitgeleend te zijn geweest. In die hoedanigheid diende hij in Noord-Ierland en Duitsland.

Van maart 1984 tot 1986 was hij commandant van het eerste bataljon van het Parachuteregiment en van maart 1994 tot juli 1996 voerde hij het bevel over de derde divisie van het Britse leger. De laatste zes maanden als commandant van de derde divisie bracht hij door in Bosnië, waar hij de Britse sector van de multinationale vredesmacht leidde.

In februari 1997 werd Jackson met de rang van luitenant-generaal commandant van het Snelle Reactiekorps van het geallieerde opperbevel van de NAVO. Vorig jaar werd hij geridderd. Hij trad drie keer in het huwelijk, waarvan twee keer met dezelfde vrouw, en heeft een zoon van acht en twee volwassen kinderen, van wie er een een paratrooper is.