Buitenland9 juni 1999

Nederland levert 2050
militairen voor KFOR

DEN HAAG – Nederland levert 2050 militairen voor de vredesmacht KFOR (Kosovo Force) die de vrede in Kosovo moet waarborgen en ervoor moet zorgen dat de ruim 900.000 vluchtelingen kunnen terugkeren. De eerste eenheden van de vredesmacht (onder wie Nederlandse) zullen mogelijk al binnen enkele dagen Kosovo binnentrekken. De totale NAVO-macht zal uit circa 50.000 man bestaan.

Dat hebben de ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer gemeld. KFOR trekt Kosovo binnen zodra er een militair technisch akkoord is bereikt met Belgrado over de terugtrekking van de Joegoslavische eenheden uit Kosovo. Ook moet een akkoord tussen de G-8 (zeven rijkste industrielanden plus Rusland) en Joegoslavië door de VN-Veiligheidsraad zijn omgezet in een resolutie. De Tweede Kamer zal pas daarna officiële toestemming geven voor de Nederlandse inzet.

De Nederlandse bijdrage bedraagt 5 procent van de totale omvang van KFOR, 48.000 militairen. De Nederlandse eenheden komen onder commando van de Duitse brigadecommandant en zullen opereren in het zuiden van Kosovo. De Nederlandse bijdrage betreft een afdeling veldartillerie van ongeveer 800 man, een samengestelde genie- en humanitaire eenheid en enkele ondersteunende eenheden. De Grave en Van Aartsen gaan ervan uit dat de uitzending naar Kosovo „langere tijd zal moeten worden volgehouden.”

Twee elementen van de uitzending zijn al bij de grens van Kosovo en Macedonië gestationeerd. Dat zijn een vuurmondpeloton (vijf stukken geschut en 140 militairen) en een mortieropsporingsradarbatterij (drie radars en 25 militairen). Overig materieel komt op 17 juni aan in Macedonië. De kosten voor de afdeling veldartillerie (800 man) bedragen ongeveer 90 miljoen gulden voor de periode van een jaar.

De samengestelde genie- en humanitaire eenheid bestaat uit in totaal ongeveer 1250 manschappen. Het gaat hier om transport, pantsergenie, constructiegenie, beveiliging en algemene ondersteuning. Deze eenheden zullen medio juli in de regio arriveren.

Ook de drie Chinook-transporthelikopters en vier lichte verkenningshelikopters die nu in Albanië werkzaam zijn, zullen voor KFOR worden ingezet. Bovendien gaat er een peloton 'groene' marechaussee (dertig militairen) naar Kosovo voor het uitvoeren van verkeersbegeleidingstaken. De kosten van genie en humanitaire hulp bedragen 138 miljoen gulden per jaar.

De Tweede Kamer gaf gisteren in een overleg met Van Aartsen en De Grave aan dat er nog wel duidelijkheid dient te komen over een aantal punten, waarvan de commandostructuur van KFOR het belangrijkste is. Van Aartsen en De Grave gaven aan dat zij een commandostructuur willen die vergelijkbaar is met die van SFOR, de stabilisatiemacht in Bosnië. De Grave gaf na het overleg aan er niet zo bang voor te zijn dat de Russen een rol opeisen in de commandostructuur waarbij zij zeggenschap krijgen over NAVO-troepen. „Voorlopig zijn er nog geen Russische militairen en ik zie ze de komende twee maanden ook nog niet komen.”

Minister Van Aartsen reageerde verheugd op de ontwerpresolutie waarover de G-8-landen het gisteren in Keulen eens werden. „Alle wezenlijke elementen zijn geregeld.” Ook de samenwerking tussen KFOR en het Joegoslavië-tribunaal is tot Van Aartsens genoegen geregeld in de ontwerpresolutie. Wat de commandostructuur betreft verwees hij naar de bijlagen van de resolutie, waarin sprake is van een „substantiële NAVO-participatie onder eenduidig commando.”

De VS gaan zo'n 3600 militairen bijdragen aan de voorhoede van de NAVO-vredesmacht die Kosovo zal binnentrekken nadat Servië is begonnen met de terugtocht, zo heeft Pentagon-woordvoerder Kenneth Bacon gisteren gezegd. De totale NAVO-macht waarvan de Amerikanen deel zullen uitmaken zal zo'n 50.000 man omvatten. „Dit wordt een zware missie”, zei Bacon.