Buitenland7 juni 1999

„Zesduizend man is niet genoeg”

Bonn stuurt meer
troepen naar Kosovo

BONN – De Duitse regering zal vandaag tijdens een spoedbijeenkomst besluiten het Duitse contingent voor de NAVO-troepenmacht in Kosovo te vergroten naar meer dan de 6000 man die nu voor de operatie voorzien zijn. Dat heeft minister van Defensie Rudolf Scharping gisteren gezegd.

De bewindsman zei dat een mandaat voor de uitbreiding van de Duitse eenheden morgen aan het parlement zal worden voorgelegd.

Kanselier Gerhard Schröder zei eerder dat zijn land een sterke rol zal spelen bij de wederopbouw van de Balkan. In de krant ”Welt am Sonntag” zei Schröder dat „als Duitsland en de Europese Unie niet helpen bij een succesvolle ontwikkeling in de Balkan, zij later het resultaat van een volksverhuizing moeten financieren.”

Schröder zei tegen een ogenblikkelijke stopzetting van de NAVO-bombardementen te zijn, alhoewel hij zei te hopen dat die „zo snel mogelijk beëindigd kunnen worden.”

Zaterdag al had Scharping gezegd dat de 6000 man waar het parlement 26 februari mee instemde niet genoeg zijn. Volgens de minister is er met name behoefte aan extra genie-, verbindings- en logistieke eenheden voor de reparatie van huizen, wegen, de stroomvoorziening en waterleidingen. De exacte omvang van het Duitse contingent zal pas bekend worden als de NAVO de operationele planning heeft afgesloten.

Momenteel zijn er in de buurlanden van Kosovo al zo'n 4500 Duitse militairen gelegerd. Kern van de Duitse eenheden is een zogenaamd versterkt gemechaniseerd bataljon met Leopard-II-tanks, pantserwagens, gemotoriseerde, gepantserde mortieren en mijnopruimingsapparatuur.

Oorlogsmisdaden
Aan de Duitse eenheden, die waarschijnlijk samen met Nederlandse eenheden in het zuidwesten van Kosovo rond de stad Prizren worden gelegerd, worden ook specialisten voor het opsporen van oorlogsmisdaden toegevoegd. Zij hebben de opdracht bewijzen te verzamelen.

In Dortmund hebben gisteren honderden vredesactivisten een alternatief netwerk opgericht om de „Groenen en andere oorlogspartijen” te boycotten tijdens de Europese verkiezingen. De oproep tegen de Groenen werd gedaan tegen de wens van de organisatoren, waaronder enkele bonsdagafgevaardigden van de partij.