Buitenland4 juni 1999

Kosovo-vredesregeling

BELGRADO – Overzicht van de belangrijkste punten uit het document dat de Joegoslavische leider, Milosevic, gisteren als regeling voor Kosovo heeft aanvaard.

1. Een onmiddellijk en controleerbaar einde aan het geweld en de repressie in Kosovo.

2. De controleerbare terugtrekking van alle politie-eenheden en militaire en paramilitaire strijdkrachten uit Kosovo, volgens een snel verlopend tijdschema.

3. De stationering in Kosovo, onder mandaat van de Verenigde Naties, van een effectieve, internationale burgerlijke en militaire aanwezigheid, die opereert overeenkomstig een besluit op basis van hoofdstuk 7 van het handvest van de VN.

4. Een internationale veiligheidsmacht, met fundamentele deelname van de NAVO, moet onder één commando komen en gemachtigd zijn de veiligheid voor de bevolking van Kosovo te garanderen en de veilige terugkeer van ontheemden en vluchtelingen mogelijk te maken.

5. De instelling van een voorlopig bestuur, als onderdeel van een internationale burgerlijke aanwezigheid waartoe de VN-Veiligheidsraad besluit en waarmee de bevolking van Kosovo betekenisvolle autonomie binnen de Federatieve Republiek Joegoslavië (FRJ) krijgt. Een voorlopig bestuur regeert terwijl democratische vormen van zelfbestuur worden opgericht. Er wordt daarop toegezien, zodat voorwaarden worden gecreëerd voor een vreedzaam en normaal leven voor alle burgers van Kosovo.

6. Na de terugtrekking zal een nader te bepalen aantal Joegoslavische en Servische personeelsleden terugkeren voor de volgende taken: contact onderhouden met de internationale macht; het aanwijzen van mijnenvelden en het helpen bij het ruimen ervan; het handhaven van Servische aanwezigheid bij plaatsen die tot het Servische, culturele, nationale erfgoed behoren en het handhaven van Joegoslavische aanwezigheid bij belangrijke grensovergangen.

7. De veilige en vrije terugkeer van alle vluchtelingen en ontheemden onder toezicht van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en vrije toegang tot Kosovo voor alle humanitaire hulporganisaties.

8. Een politiek proces gericht op een voorlopige, algemene regeling die betekenisvolle autonomie garandeert, met inachtneming van de beginselen van de akkoorden van Rambouillet en van de soevereiniteit en territoriale integriteit van de FRJ en andere staten in de regio, alsmede de demilitarisering van de UCK. Onderhandelingen tussen de partijen mogen geen vertraging of beletsel vormen voor de instelling van democratische instituten van zelfbestuur.

9. Een algemene aanpak van de economische ontwikkeling en stabilisering van de regio. Dat leidt tot de uitvoering van het stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa.

10. Het einde van de militaire activiteiten heeft tot gevolg dat deze beginselen worden aanvaard en leidt tot (precieze) overeenkomsten over elementen als terugtrekking en terugkeer van personeel. Dan kan een militair-technische overeenkomst worden gesloten over zaken als de rol en functie van het Joegoslavische en/of Servische personeel in Kosovo.

–Terugtrekking: een gedetailleerd tijdschema en de instelling van een bufferzone waarachter de Joegoslavische strijdkrachten zich in Servië terugtrekken.

–Terugkeer van personeel: uitrusting, verantwoordelijkheden, tijdschema, plaatsen van activiteiten, gedragscodes voor omgang met de internationale aanwezigheid.

Ander elementen zijn:

– Een snelle terugtrekking is bijvoorbeeld binnen zeven dagen, of voor luchtverdedigingsinstallaties binnen 48 uur.

– De genoemde terugkeer van personeel geschiedt onder toezicht en in overeengekomen kleine aantallen (honderden en niet duizenden).

– Het staken van de militaire activiteiten zou plaatshebben zodra de terugtrekking controleerbaar is begonnen.

– De discussie over militair-technische zaken mag het eerder overeengekomen terugtrekkingsschema niet vertragen.

Naast deze tekst, die aan Milosevic is voorgelegd, hadden Ahtisaari en Tsjernomyrdin nog een voetnoot voor eigen gebruik. Die geeft de verschillen van mening weer tussen Rusland en de NAVO over wie waarover bevel voert in de internationale vredesmacht.