Buitenland28 mei 1999

Bemiddelaar opnieuw naar Belgrado

Tsjernomyrdin doet
„laatste” poging

Van onze buitenlandredactie
MOSKOU – Onder aanhoudende NAVO-bombardementen op Joegoslavië praat de Russische bemiddelaar in de crisis over Kosovo, Viktor Tsjernomyrdin, vandaag opnieuw in Belgrado over een oplossing.

Het wordt waarschijnlijk de laatste poging om langs diplomatieke weg een oplossing te vinden voor het conflict, zo meldde de BBC. De Rus verklaarde zich voor zijn vertrek ontevreden over de marathononderhandelingen die hij de afgelopen 2 dagen heeft gevoerd met de Amerikaanse en Europese bemiddelaars Talbott en Ahtisaari. „Ik ben helemaal niet tevreden over de besprekingen, omdat die geen resultaat opleverden. Als het op deze manier doorgaat, dan heeft het geen zin met de besprekingen verder te gaan”, zei hij, eraan toevoegend dat het overleg vooralsnog wel wordt voortgezet. De komende dagen zou de Russische gezant opnieuw een ontmoeting hebben met de twee andere bemiddelaars.

Het bezoek van Tsjernomyrdin aan Belgrado werd met een dag uitgesteld als gevolg van de uitlopende onderhandelingen in Moskou. Het wordt ook overschaduwd door de aanklacht van het Joegoslavië-tribunaal tegen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. Rusland heeft de aanklacht bestempeld als een politieke zet, die de vredespoging alleen maar bemoeilijkt.

Stroom uit
De NAVO schakelde 's nachts in grote delen van Joegoslavië de stroom uit, ook in Belgrado. Of dit gebeurde met normale bommen of de 'zachte' grafietbommen die kortsluiting veroorzaken, was niet duidelijk. In elk geval kon het belangrijkste ziekenhuis van de hoofdstad alleen nog maar werken op stroom van een noodaggregaat.

De Servische elektriciteitsmaatschappij meldde gisteren dat een fors deel van haar netwerk was uitgeschakeld. NAVO-acties brachten enorme schade toe aan grote centrales bij Belgrado. Volgens directeur Djuric zaten de patiënten van het ziekenhuis in de hoofdstad met kaarsen in de hand doodsbang naast hun bedden. In de voorstad Pancevo was ook de watervoorziening uitgeschakeld.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst is het Kosovo Bevrijdingsleger UCK sinds de NAVO-bombardementen tweemaal zo sterk geworden, maar nog niet in staat het tegen het Joegoslavische leger op te nemen. Het telt nu 17.000 man, maar de Serviërs beschikken over 25.000 man plus ongeveer 15.000 man speciale politie en enige duizenden paramilitaire manschappen. Volgens de dienst heeft de NAVO zeven van de negen belangrijkste vliegvelden in Joegoslavië vernietigd. Daarnaast kan Milosevic viervijfde van het totale aantal gevechtsvliegtuigen Mig-29 niet meer inzetten, is 30 procent van de Mig-30's uitgeschakeld en is tweederde van het luchtafweergeschut van het type SA-2 niet meer werkzaam. Brandstof is er ook nauwelijks meer in Joegoslavië. Vijftig procent van de productiecapaciteit is verdwenen, evenals veertig bruggen en tunnels.