Buitenland19 mei 1999

Bevolking verdeeld over verdere stappen

Clinton houdt optie
grondtroepen open

Van onze correspondent
NEW YORK – De Amerikaanse president Clinton heeft voor het eerst gezegd dat hij de optie om grondtroepen naar Kosovo te sturen „openhoudt.”

Tot nu toe heeft hij altijd gezegd dat grondtroepen alleen denkbaar zijn als vredesmacht, maar niet als strijdmacht om de Servische troepen uit Kosovo te verdrijven. Gisteren zei hij voor het eerst dat hij de optie om grondtroepen te sturen openhoudt, als blijkt dat de huidige bombardementen niet het gewenste effect opleveren. „Ik heb altijd gezegd dat onze doelstellingen bereikt moeten worden en dat ik daarvoor geen enkele optie uitsluit”, aldus Clinton. Sommige politieke waarnemers zien deze opmerking eerder als politieke druk op Belgrado dan als een aanwijzing dat de president concreet overweegt grondtroepen te sturen.

Uit een opiniepeiling van de Washington Post en ABC-News blijkt dat de Amerikanen verdeeld zijn over wat er verder moet gebeuren. De helft van de ondervraagden steunt voortzetting van de huidige bombardementen. Maar de andere helft vindt dat er met de Joegoslavische president Milosevic onderhandeld moet worden. De meningen zijn verdeeld over de vraag of er tijdens die onderhandelingen verder gebombardeerd moet worden, of dat men de luchtoperaties stopzet als „blijk van goede wil.” De Russische minister van Defensie, Sergejev, is ervan overtuigd dat de NAVO-landen spoedig een grondoffensief tegen Joegoslavië zullen beginnen. „We hebben de stellige overtuiging dat de NAVO een grondoffensief tegen Joegoslavië voorbereidt ongeacht de lopende onderhandelingen”, aldus Sergejev. De generale staf denkt dat de NAVO-inzet nog steeds „planmatig en standvastig” binnen 2 maanden kan beginnen. In deze periode is het aannemelijk dat de alliantie druppelsgewijs meer troepen naar de regio zal overbrengen, aldus de bewindsman.

Moskou beschuldigt de NAVO al enige weken van het voorbereiden van grondoperaties tegen Joegoslavië. De alliantie trekt daartoe troepen samen in Macedonië en Albanië. Rusland is categorisch tegen elke inzet van buitenlandse troepen in Kosovo zolang er geen akkoord is met Belgrado en er geen resolutie door de VN-Veiligheidsraad is aangenomen.

Ondenkbaar
De Duitse bondskanselier Gerhard Schrëder herhaalde gisteren dat zijn land onder geen voorwaarde bereid is grondtroepen naar Kosovo te sturen. Schröder deed zijn uitspraken na overleg met zijn Italiaanse collega Massimo D'Alema in Bari.

Schröder en D'Alema zeiden op twee fronten aan vrede in Kosovo te gaan werken: door de Fins-Russische missie naar Belgrado te steunen en de VN-Veiligheidsraad te bewegen de NAVO-eisen in een resolutie te onderschrijven.

D'Alema kwam tijdens de weekwisseling met het voorstel de NAVO-bombardementen tijdelijk op te schorten als Rusland en China zich in de Veiligheidsraad achter de voorwaarden van de NAVO opstellen. D'Alema waarschuwde Milosevic dat hij, als hij een eventuele VN-resolutie naast zich neer zou leggen, rekening met grondtroepen moet houden. Schröder wil daar echter niets van weten „Duitsland gelooft dat het sturen van grondtroepen ondenkbaar is. Dat is onze mening en die zal niet veranderen in de toekomst.”