Buitenland10 mei 1999

NAVO beschikte over onjuiste informatie

Voltreffers ambassade
waren geen missers

Van onze correspondent
NEW YORK – De drie geleide projectielen die de Chinese ambassade in Belgrado troffen waren geen missers. Zij raakten precies hun opgegeven doel. Het enige probleem was echter dat de NAVO aannam dat op die plaats het Federale Servische Bureau voor Aankoop en Productie (van wapens) stond.

Dat niet het federale bureau maar de Chinese ambassade werd getroffen, sloeg deskundigen in Brussel en in Washington met stomheid. The Washington Post meent dat de NAVO oude kaarten van Belgrado gebruikt bij het vaststellen van de coördinaten van doelen. Maar NAVO's militaire woordvoerder generaal Walter Jertz ontkent dat. „Wij gebruiken niet alleen kaarten van Belgrado; er zijn tal van inlichtingenbronnen die worden gebruikt en die met elkaar worden vergeleken bij het vaststellen van de coördinaten voor een doelenlijst”, aldus Jertz.

In Washington verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Defensie (Pentagon) dat de vergissing mogelijk het gevolg is van onjuiste gegevens van de inlichtingendienst CIA. Het is niet gebruikelijk dat de CIA of het Pentagon betrokken is bij het opstellen van een lijst met doelen, maar het komt af en toe voor. Volgens de voorzitter van de commissie inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, Porter Goss, bewijst de vergissing „dat de CIA net als het leger in de afgelopen jaren uit financiële overwegingen te ver is ontmanteld.”

Opzettelijk misleid
Zijn collega Richard Shelby, voorzitter van de commissie inlichtingen van de Senaat, wilde niet ingaan op de mogelijkheid dat de CIA opzettelijk is misleid door de Serviërs. Dat moet volgens hem onderzocht worden door de NAVO. „Maar als dat zo zou zijn, bewijst het dat ons inlichtingenapparaat niet functioneert of niet meer kan functioneren na de hervormingen en saneringen van de afgelopen jaren, en dat kunnen wij ons niet veroorloven”, aldus Shelby.

Een enkele politieke waarnemer stelde nog de mogelijkheid dat de NAVO, en dan de Amerikanen in het bijzonder, de Chinese ambassade met opzet had gebombardeerd, omdat Washington niet gelukkig zou zijn met de vredesvoorstellen van de G-8. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Thomas Pickering noemde die theorie „volslagen krankzinnig.”