Buitenland8 mei 1999

Korte berichtgeving

BONN – Amper een week voor het speciale partijcongres van de Duitse Groenen over Kosovo heeft het partijbestuur gisteren een eenzijdig tijdelijk bestand van de NAVO in de oorlog tegen Joegoslavië geëist.

De Duitse regering wordt gevraagd zich binnen het bondgenootschap intens in te zetten voor zo'n staakt-het-vuren, dat verlengd moet kunnen worden als de Joegoslavische president Milosevic verklaart dat hij bereid is in te binden en een begin maakt met de terugtrekking van zijn strijdkrachten uit Kosovo. Bündnis 90/Groenen dreigt uiteen te vallen op het speciale partijcongres dat op Hemelvaartsdag in Bielefeld wordt gehouden. Dat kan leiden tot het einde van de rood-groene coalitie van bondskanselier Schröder.

Geen mandaat
TIRANA – Ibrahim Rugova, de gematigde leider van de Kosovo-Albanezen, heeft volgens het Kosova Bevrijdingsleger UCK „geen mandaat om over het Kosovo-probleem te onderhandelen.” Dit heeft UCK-woordvoerder Jakup Krasniqi gisteren in Tirana verklaard. Rugova, die met zijn Democratische Liga van Kosova (LDK) meer dan 10 jaar lang tevergeefs probeerde vreedzaam de autonomie van de Servische provincie te herstellen, heeft veel aanhangers verloren. De LDK-regering in Duitse ballingschap rivaliseert met de UCK-regering. Rugova is sinds woensdag in Rome, waar hij besprekingen heeft gevoerd met de Italiaanse regering. Belgrado liet hem gaan na wekenlang huisarrest in Pristina.

Geen toekomst
LONDEN – De Britse premier Tony Blair ziet geen toekomst voor Joegoslavië met Slobodan Milosevic als president. Blair zei dit gisteren in een interview met het Amerikaanse televisiestation CNN. Hij zei ook niet bereid te zijn zaken te doen met Milosevic. Blair benadrukte dat de verwijdering van Milosevic niet tot de doelen behoort die de NAVO zichzelf heeft gesteld, maar zei wel te verwachten dat de Joegoslavische president zal worden aangeklaagd door het Joegoslavië-tribunaal.

Weimar-overleg
NANCY – De leiders van Frankrijk,. Duitsland en Polen zijn gisteren in de Franse stad Nancy bijeengekomen voor hun jaarlijkse beraad in het kader van de zogenaamde ”Weimar-Driehoek”. Aangenomen wordt dat Kosovo ditmaal een belangrijk deel van de besprekingen tussen de Franse president Chirac, de Poolse president Kwasniewski en de Duitse bondskanselier Schröder in beslag zal nemen. Daarnaast zal waarschijnlijk worden gesproken over Polens toekomstige toetreding tot de Europese Unie.

Raket in Bulgarije
SOFIA – Bij het Bulgaarse dorp Lyulin, 20 kilometer ten westen van Sofia, is gisterochtend vroeg een raket neergekomen. De raket richtte geen schade aan, berichtte de Bulgaarse staatsradio. Wie de raket heeft afgevuurd is niet duidelijk. Het was de vijfde raket die sinds het begin van de NAVO-aanvallen op Joegoslavië in Bulgarije terecht is gekomen.

Servische oppositie
BELGRADO – De twee belangrijkste Servische oppositieleiders, Zoran Djindjic en ex-generaal Vuk Obradovic, zijn door de staatstelevisie voor verrader uitgemaakt en ervan beschuldigd de NAVO te helpen met het uitzoeken van doelwitten voor bombardementen. Obradovic, die van spionage werd beschuldigd, zei dat de aantijgingen neerkomen op „een oproep tot een pogrom tegen en de eliminatie van andersdenkenden.” Hij zei zich niet de mond te zullen laten snoeren . Obradovic is de leider van de Sociaal-Democratische Partij. Djindjic, ex-burgemeester van Belgrado en in '96-'97 een van de leiders van de protesten tegen de toenmalige Servische president Slobodan Milosevic, is kortgeleden met zijn gezin uitgeweken naar Montenegro, de Joegoslavische republiek die weigert zich te onderwerpen aan het bewind van Milosevic, die nu president van Joegoslavië is. Servische oppositieleiders hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de NAVO-bombardementen Milosevic in de gelegenheid zouden stellen de oppositie het zwijgen op te leggen en de bevolking achter zich te mobiliseren.

Embargo
BRUSSEL – De Europese Unie verscherpt de controle op het eigen olie-embargo en andere sancties tegen Joegoslavië. De vijftien lidstaten zullen toelaten dat schepen die onder hun vlag varen, worden aangehouden en doorzocht. Het Duitse EU-voorzitterschap, dat dit gisteren bekendmaakte, heeft ook andere landen gevraagd om controles toe te laten als er verdenking is van illegale transporten. Die controles moeten gebeuren door schepen van andere EU-lidstaten. De vijftien overwegen om andere NAVO-landen eveneens toestemming te geven voor inspecties op hun schepen.