Buitenland30 april 1999

Dwaalspoor
ATHENE – Een Brits NAVO-konvooi is gisteren in Griekenland door onbekenden op een dwaalspoor gezet, als anoniem protest tegen de NAVO-aanvallen op Joegoslavië. Het konvooi was vanuit de haven van Thessaloniki op weg naar Macedonië. De groep van honderd wagens belandde in plaats van aan de grens op de groentemarkt van Thessaloniki. De politie moest het konvooi terugbrengen naar de haven. Volgens de Griekse radio hebben de daders de speciale wegbewijzeringsbordjes voor de NAVO omgedraaid.

Huis Milosevic
BELGRADO – Joegoslavië heeft de VN gevraagd te zorgen voor vervolging van de verantwoordelijken voor het bombardement van het huis van president Milosevic. Dat deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren mee, volgens het persbureau Tanjug. De daad is volgens Belgrado strijdig met de VN-Conventie van 14 december 1973. Die verbiedt elke aanval op een staatshoofd, zijn bureau of zijn woning.

Anti-oorlogpetitie
MADRID – De in Spanje wonende Portugese schrijver Jose Saramago heeft honderden handtekeningen verzameld onder een petitie tegen de oorlog in Joegoslavië. De lijst met namen werd gisteren gepubliceerd in de Spaanse krant El Pais. De petitie eist een einde aan zowel de etnische zuiveringen in Kosovo als de NAVO-bombardementen op Joegoslavië. De ondertekenaars verklaren dat de militairen in het oorlogsgebied moeten worden vervangen door een vredesmacht van de Verenigde Naties. Bekende ondertekenaars waren de Spaanse schrijver Miguel Delibes en de actrice en zangeres Ana Belen. Saramago, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, woont op de Canarische Eilanden. Volgens een opiniepeiling van 2 weken geleden steunt de meerderheid van de Spanjaarden de NAVO-aanvallen. Spanje is lid van de NAVO en neemt deel aan de bombardementen.

Clinton op bezoek
BONN – De Amerikaanse president Bill Clinton zal volgende week woensdag in Duitsland gestationeerde Amerikaanse eenheden bezoeken die deelnemen aan de luchtactie tegen Joegoslavië. Volgens de Duitse regering zal Clinton de luchtmachtbases Ramstein en Spangdahlem in de Eifel bezoeken en samen met zijn vrouw Kosovaarse vluchtelingen spreken. Bovendien zal hij een ontmoeting hebben met bondskanselier Gerhard Schröder, die de president uitnodigde voor het bezoek en voor overleg over Kosovo. Het bezoek, dat een dag zal duren, werd woensdagavond afgesproken. Clinton kan door het bezoek opnieuw de westerse consensus verduidelijken en Rusland daarmee proberen te overtuigen mee te doen met de alliantie en het verzet tegen de luchtacties te staken, zo meldde een Duitse officiële zegsman.

Tentenkamp
DURRES – Het tentenkamp van het Nederlandse Rode Kruis in de Albanese stad Vlore nadert zijn voltooiing. Nederlandse militairen hebben de tenten geplaatst, de genie van het leger legt de laatste hand aan de sanitaire voorzieningen en de afvoer. Toch zal het nog enige tijd duren voordat de eerste Kosovaarse vluchtelingen er hun onderkomen zullen krijgen. Naar verwachting zal dat aan het einde van de eerste week in mei plaatsvinden. Het Nederlands Rode Kruis rondde het contract met de Albanese overheid pas op 24 april af. „Dan duurt het nog zo'n 2 weken voordat er gebruik van kan worden gemaakt”, aldus Koen Versaevel, die namens het Rode Kruis de contracten afsluit in Albanië. In het kamp op de olijfterrassen buiten Vlore, dat vandaag bezocht zal worden door minister De Grave van Defensie, zullen in eerste instantie zo'n 2000 vluchtelingen onderdak krijgen. In totaal moeten er straks zo'n 3500 Kosovaren in worden ondergebracht.

„Op weg naar vrede”
BELGRADO – De Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft een gezamenlijke verklaring van de Servische president Milan Milutinovic en de leider van de etnische Albanezen Ibrahim Rugova geprezen als „de eerste overwinning op de weg naar de vrede.” Dat berichtte de Servische staatstelevisie gisteren. „Ongeacht de oorlogsomstandigheden is onze plicht en ons primaire doel om wederzijds vertrouwen en vrede te bereiken”, zei Milosevic tijdens een ontmoeting met Milutinovic. Milutinovic en Rugova ondertekenden woensdag een verklaring over de noodzaak om een tijdelijke regering voor Kosovo te vormen totdat er definitieve afspraken zijn gemaakt over de Albanese meerderheid in de provincie. De verklaring roept op tot een onmiddellijke hervatting van de vredesbesprekingen om uiteindelijk een politieke oplossing te bereiken waarbij Kosovo vergaande autonomie krijgt. Milosevic zei dat de verklaring „nieuwe mogelijkheden biedt aan de leden van de internationale gemeenschap die een einde willen aan de NAVO-agressie tegen Joegoslavië.” Maar Rugova staat nog steeds onder huisarrest en aan het belang van de verklaring wordt getwijfeld. De Albanese regering probeerde de positie van Rugova nog eens voor het voetlicht te brengen door hem uit te nodigen voor ontmoetingen met Kosovaarse en Albanese leiders, vandaag in Tirana.