Buitenland27 april 1999

Westen reageert gemengd op uitspraken

Draskovic: Joegoslavië
akkoord met VN-macht

Van onze buitenlandredactie
BELGRADO – De Joegoslavische vice-premier Vuk Draskovic heeft gisteren gezegd dat Belgrado bereid is een vredesakkoord te aanvaarden dat voorziet in de aanwezigheid van VN-troepen in Kosovo. Zo nodig zouden ook troepen uit NAVO-landen deel kunnen uitmaken van zo'n vredesmacht.

De voormalige oppositieleider stelde zelf geen voorstander te zijn van NAVO-deelname aan een VN-vredesmacht in Kosovo. Als de VN-Veiligheidsraad echter oordeelt dat de VN-missie deels moet worden samengesteld uit NAVO-landen, dan „moeten we dat respecteren”, aldus Draskovic, die zei te menen dat zijn standpunt gelijk is aan dat van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Ook zei Draskovic dat hij de steun had van Moskou.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomde de opmerkingen van Draskovic als een „erkenning van de realiteit.” Woordvoerder James Rubin stelde dat de grote eensgezindheid van de NAVO om door te gaan met de luchtaanvallen Draskovic mogelijk enige realiteitszin had bijgebracht. De Britse minister van Defensie, George Robertson, zei dat Draskovic' opmerkingen tonen dat de „façade van eenheid” in Belgrado „grote scheuren” vertoont. De leider van de Joegoslavische Democratische Partij, Zoran Djindjic, toonde zich echter sceptisch. Volgens hem speelt Draskovic „een rol in een toneelstuk dat is geschreven door Milosevic.”

„Zeer verguld”
Draskovic beweerde dat een aantal Servische extremisten, met name de ultranationalistische Radicale Partij van de Servische vice-premier Vojislav Seselj, „zeer verguld is met de NAVO-agressie”, aangezien de aanvallen hen in staat stellen hun macht te vergroten.

Draskovic oefende zondagavond al kritiek op het rechtlijnige beleid van Belgrado. De voormalige oppositieleider, die de afgelopen maanden als belangrijke spreekbuis van Belgrado gold, riep het bewind toen op „te stoppen met het voorliegen van de Servische bevolking en hun eindelijk de waarheid te vertellen.”

De lokale televisiezender Studio B, die het commentaar van Draskovic uitzond, werd gisteren gevorderd door het Joegoslavische leger. Draskovic zei niet te geloven dat Milosevic daarachter zit. „Als dat wel zo is, keer ik me tegen hem”, aldus Draskovic.

Oppositie
De NAVO ziet in het optreden van de Joegoslavische vice-premier Draskovic het begin van een oppositie binnen de regering tegen president Milosevic.

NAVO-woordvoerder Jamie Shea maakte eveneens gewag van informeel overleg in VN-verband over een Kosovo-resolutie. Hij duidde Draskovic' uitspraken als een teken dat de eendrachtige opstelling van de Joegoslavische machthebbers scheuren begint te vertonen.

„Ik hoop dat nu ook andere leiders, inclusief president Milosevic, eerlijk zullen zijn over de situatie”, zei Shea. De VS waarschuwden echter voor optimisme. Washington is blij met Draskovic' uitlatingen, maar wil niet spreken van onenigheid aan de Joegoslavische politieke top.

Volgens de Britse premier Blair wijzen de voorstellen van Draskovic echter wel „op bestaande spanningen bij het regime.” Volgens Blair zijn er duidelijke signalen dat er „verschillende stemmen zijn in het regime en het leger die zich bezorgd maken over hetgeen Milosevic zijn land aandoet.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer noemde het „een signaal dat ook andere delen van het Joegoslavische regime de realiteit inzien.”

De oppositionele Servische Democratische Partij eiste in een pamflet dat de regering met een „realistisch vredesplan voor Kosovo” komt. Net als Draskovic wil de oppositiepartij een eerlijke opgave van de schade die de NAVO-bombardementen aanrichten.