Buitenland24 april 1999

Korte berichtgeving

WENEN – De vroegere Oostenrijkse kanselier Franz Vranitzky (61) heeft zich openlijk opgeworpen als kandidaat voor de post van VN-gezant voor de Balkan.

„Niemand die begaan is met het lot van honderdduizenden mensen kan zo'n taak weigeren”, zei hij in een gesprek met het Oostenrijkse persbureau APA. „Maar voordat ik definitief beslis, wil ik eerst een persoonlijk gesprek met VN-secretaris-generaal Kofi Annan over de inhoud van de missie en wat precies het doel is.”

Misdaden
GENEVE – De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft gisteren de Joegoslavische regering wegens slachtpartijen van Kosovo-Albanezen, „andere misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden” scherp veroordeeld. In een door de Verenigde Staten ingediende resolutie verzocht de commissie de Joegoslavische president Milosevic dringend in te stemmen met de stationering van een gewapende vredesmacht en de terugtrekking van alle Servische militairen.

Embargo
WASHINGTON – De negentien lidstaten van de NAVO hebben besloten „een olie-embargo” af te kondigen tegen Joegoslavië. Dit staat in een verklaring die bij de NAVO-top in Washington is uitgegeven. De NAVO is op dit moment nog niet bereid een volledige zeeblokkade af te kondigen. Wel wordt de ministers van Defensie gevraagd te bekijken hoe door „maritieme operaties” de aanvoer van goederen te gebruiken voor oorlogvoering naar Joegoslavië kunnen worden voorkomen.

Milieuramp
NEW YORK – Joegoslavië heeft bij de Verenigde Naties in New York melding gemaakt van een milieuramp als gevolg van de NAVO-bombardementen. De NAVO heeft een ecologische catastrofe veroorzaakt die miljoenen mensen bedreigt, aldus de Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken, Zivadin Jovanovic, in een brief aan VN-chef Kofi Annan. Door de verwoesting van olietanks, chemische en farmaceutische fabrieken, opslagplaatsen met chemicaliën en industrieterreinen zijn grote hoeveelheden giftige stoffen in lucht, grond en water terechtgekomen.

„Shockerend”
LONDEN – Het wordt moeilijk voor de NAVO om de aanval op het gebouw van de Servische staatstelevisie in Belgrado te rechtvaardigen. Dat zei gisteren Paul Beaver, vooraanstaand Brits militair expert. Beaver werkt voor het gezaghebbende defensietijdschrift Jane's. „Ik vind deze aanval hoogst shockerend, omdat hij was beraamd. Of hij is het resultaat geweest van een 'snelle' beslissing, of er zit een diepere reden achter. Maar de vraag blijft waarom de NAVO zich niet op verwoesting van de zendmasten heeft geconcentreerd.”

Afkeuring
ROME – De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, heeft gisteren de NAVO-bombardementen op een Joegoslavisch televisiestation fel veroordeeld. Hij noemde de opzettelijke verwoesting van het gebouw van de Joegoslavische staatstelevisie RTS in Belgrado verschrikkelijk. „Het is vreselijk en ik keur dit af”, zei Dini over de aanval op de eerste uren van vrijdag, waarbij zeker tien mensen zijn gedood. De Joegoslavische televisie hervatte de uitzendingen na ongeveer 6 uur.

„Campagne”
WASHINGTON – De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook heeft gisteren in Washington een campagne aangekondigd om de bevolking van Joegoslavië en andere Balkanlanden te informeren over de Kosovo-crisis. „Het is niet voldoende de vergiftigende propaganda van (de Joegoslavische president) Slobodan Milosevic te storen. Het is ook belangrijk mensen op de hoogte te brengen van de waarheid”, zei Cook, die voor de top in verband met het 50-jarig bestaan van de NAVO in Washington is. De minister zei dat de radiozender BBC World Service meer zendtijd zal vrijmaken voor programma's gericht op de Balkan, onder andere voor het verspreiden van informatie over de etnische zuiveringen in Kosovo in talen die op de Balkan worden gesproken.

Verjaagd
KUKES – De Albanese politie heeft donderdagochtend vroeg zo'n 3000 Kosovaarse vluchtelingen gedwongen te vertrekken uit het tractorkamp bij Kukes, niet ver van de grens met Kosovo. Dat heeft Jacques Franquin, woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, gisteren gezegd. Volgens Franquin moesten de vluchtelingen het gebied uit omdat er veel gestolen wordt en vluchtelingen steeds vaker worden aangevallen. Franquin erkende dat de spanning rond Kukes toeneemt, maar benadrukte het verschil tussen de handelwijze van de politie en het beleid van het UNHCR om mensen aan te moedigen te vertrekken. „We willen de vluchtelingen niet nog eens verdrijven, een keer is genoeg”, zei hij.