Buitenland22 april 1999

Parijs wil Kosovo onder mandaat VN

Clinton en Blair
bespreken „opties”

Van onze correspondent
NEW YORK – De Amerikaanse president Bill Clinton en de Britse premier Tony Blair hebben aan de vooravond van de NAVO-top in Washington verschillende opties voor Kosovo besproken. Volgens de New York Times en enkele Britse kranten dringen Londen en Parijs bij Washington aan op het sturen van grondtroepen.

Woordvoerder Mike Hammer van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad wilde alleen kwijt dat Clinton en Blair „verschillende opties besproken hebben.”

Voor zijn vertrek naar Washington pleitte president van Frankrijk Jacques Chirac voor het opvoeren van de aanvallen op Servië en de Servische strijdmacht. „Massamoorden, verkrachtingen, platgebrande dorpen, daar moet een eind aan komen. Dit is een gevecht voor vrede en mensenrechten in ons werelddeel”, aldus Chirac tijdens een televisietoespraak tot zijn landgenoten. Parijs heeft voorgesteld om de Servische provincie Kosovo onder mandaat van de Verenigde Naties te plaatsen. De Europese Unie zou dan het bestuur op zich kunnen nemen.

Canada
Washington is intussen geheel voorbereid op de top ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de NAVO. Die bijeenkomst staat volkomen in het teken van de Balkancrisis. De belangrijkste vraag is daarbij: stuurt de NAVO grondtroepen? De Canadese premier Jean Chrétien was de eerste regeringsleider van een NAVO-lidstaat die bekendmaakte dat zijn land akkoord gaat met het sturen van grondtroepen als de NAVO daartoe besluit. „Als het moet, dan doen wij mee”, aldus Chrétien in het parlement in Ottawa. De regering in Washington is nog niet zover, maar de Amerikaanse bevolking wel.

Volgens een opiniepeiling uitgevoerd door het PEW-Onderzoeksinstituut voor Politiek de Pers is 66 procent van de Amerikanen voor het sturen van grondtroepen. De waardering voor het beleid van president Clinton zakte intussen tot 56 procent. Dat is tien punten lager dan hij het afgelopen jaar tijdens het Lewinsky-schandaal scoorde.

„Als Clinton voldoende signalen krijgt dat de bevolking en het Congres grondtroepen willen sturen dan gaat hij misschien om, maar de cijfers van onze enquête zijn voor hem waarschijnlijk nog niet overtuigend genoeg”, aldus PEW-directeur Andrew Kohut. Tijdens een hoorzitting van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden zei minister van Defensie William Cohen dat het sturen van troepen „op korte termijn gerealiseerd kan worden.” Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright ging niet op deze kwestie in, maar zij benadrukte wel „dat het bondgenootschap het zich niet kan veroorloven om deze strijd te verliezen.”