Buitenland21 april 1999

Korte berichtgeving

Dienstweigeraars
NE YORK – Onder de ruim 20.000 mensen uit Joegoslavië die naar Bosnië zijn gevlucht, bevindt zich een groot aantal dienstweigeraars. De speciale vertegenwoordigster van de Verenigde Naties voor Bosnië, Elisabeth Rehn, heeft dit gisteren verklaard. Rehn zei niet over cijfers te beschikken. Volgens haar hadden echter veel jongemannen die de grens overstaken, de autoriteiten verteld dat zij geen dienst willen doen in het Joegoslavische leger. Onder de weigeraars zijn zowel moslim-Slaven uit de regio Sanjak als Serviërs, zei Rehn. In Joegoslavië zijn alle mannen vanaf 18 jaar dienstplichtig.

Griekse bank
BRUSSEL – De voorzitter van de Griekse nationale bank, Loukas Papademos, heeft gisteren gezegd dat de Kosovo-crisis de geraamde Griekse economische groei van 3,5 procent dit jaar waarschijnlijk iets zal remmen. Papademos, die een commissie van het Europees Parlement toesprak, zei dat vooral het toerisme, de handel en de investeringen in de hele Balkanregio terug zullen lopen door de crisis in Joegoslavië. Toerisme droeg vorig jaar voor 5,3 procent bij aan het bruto nationaal product. Hij zei echter dat Griekenland op koers ligt wat betreft het voldoen aan de eisen om in 2001 opgenomen te worden in de eurozone.

Paus
VATICAANSTAD – Het Vaticaan zet zijn vredespogingen voor Kosovo voort. Paus Johannes Paulus II heeft dat geschreven aan de aartsbisschop van Belgrado. Het Vaticaan meldde gisteren dat de kerkvader aan de orthodoxe leiders in Joegoslavië heeft laten weten elke dag „met groot verdriet” kennis te nemen van „de tragische humanitaire situatie”, met name in Kosovo. Paus Johannes Paulus II stelde dat het noodzakelijk was de wereldleiders eraan te herinneren dat de „weg van de dialoog” nog altijd open ligt.

China
PEKING – De Chinese regering heeft de NAVO gisteren opnieuw gewaarschuwd geen grondtroepen naar Joegoslavië te sturen. Peking herhaalde zijn oproep tot het beëindigen van de luchtaanvallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de inzet van grondtroepen de situatie op de Balkan zal „verergeren” en „compliceren.” Peking toonde zich van het begin af aan tegen het aanvallen van een soeverein land zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad, waarin China vetorecht heeft.

Asiel
WENEN – Verkrachtingen zoals die nu plaats zouden hebben in Kosovo moeten een grond zijn voor asiel in de Europese Unie. Dat verklaarde de Oostenrijkse minister van Emancipatiezaken, Prammer, gisteren in Wenen. Ze zei geschokt te zijn door de berichten over massale en systematische verkrachtingen van etnisch Albanese vrouwen door Serviërs. Oostenrijk heeft al in 1995 vastgelegd dat verkrachting een reden voor het verlenen van asiel is. Het land voerde de maatregel in na de oorlog in Bosnië.

CARE
CANBERRA – De twee Australische hulpverleners die in Joegoslavië vastzitten op verdenking van spionage, maken het goed. Dit is gebleken tijdens het bezoek dat de Australische ambassadeur in Belgrado, Chris Lamb, aan Steve Pratt en Peter Wallace heeft gebracht. De twee zitten sinds 20 dagen vast in het ministerie van Defensie in Belgrado. Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken Downer heeft Lamb aan de twee persoonlijke boodschappen overhandigd.

Duitse soldaten
MÜNCHEN – De Duitse regering wil soldaten naar Albanië sturen om daar deel te nemen aan de humanitaire operatie Allied Harbour. Tot nu maakten zeventien Duitse stafleden deel uit van de tienduizend NAVO-soldaten die etnisch Albanese vluchtelingen bijstaan. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Bonn een regiment manschappen van de luchtmacht met CH-53-helikopters en een verbindingscompagnie aangewezen om zich op inzet in Albanië voor te bereiden. Voor zo'n inzet doorgang kan vinden, moeten het kabinet en de Bondsdag ermee instemmen.

Opgepakt
ROME – De politie in Zuid-Italië heeft gisteren 51 vluchtelingen uit Kosovo aangehouden die clandestien het land poogden in te komen. Ze waren kort daarvoor van de veerboot uit Macedonië gestapt. De groep bestaat voor meer dan de helft uit kinderen, onder wie een baby van 6 maanden. Volgens de politie hebben de vluchtelingen in de Macedonische havenstad Ucinje 2000 Duitse mark per volwassene en 500 mark per kind moeten betalen voor de overtocht. De groep is overgebracht naar een opvangcentrum.