Buitenland19 april 1999

Rome woedend; Duitse reporter vermist

Serviërs mishandelen
Italiaanse journaliste

ROME – De Italiaanse regering heeft zaterdag woedend gereageerd op de mishandeling en uitzetting door Belgrado van de Italiaanse televisiejournaliste Lucia Annunziata.

Annunziata, een van de bekendste journalisten van Italië, werd vrijdag samen met een reisgenoot aangehouden aan de Servisch-Kroatische grens. Ze was op de terugweg naar Italië na op pad te zijn geweest voor een actualiteitenprogramma.

Ze werd gefouilleerd, ontkleed, geboeid, geslagen en vervolgens naar Belgrado gebracht, waar ze in een donkere kamer aan de radiator werd vastgeklonken. Ze werd bijna 8 uur lang ondervraagd.

Tijdens dit verhoor werd ze ervan beschuldigd kwaad te spreken over Joegoslavië. Ook werd ze ondervraagd over de Italiaanse rol in de NAVO-luchtcampagne. Verder moest ze vragen over haar privé-leven beantwoorden. Annunziata is getrouwd met een Amerikaanse journalist.

Achteraf noemde ze dit „een onaangename ervaring op persoonlijk niveau, maar ook een duidelijke waarschuwing aan ons land”, zo berichtte de krant Corriere della Sera.

„Ontoelaatbaar”
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Joegoslavische ambassadeur om uitleg gevraagd. Het ministerie noemde de behandeling van de journaliste „ontoelaatbaar.” Premier Massimo D'Alema belde zelf zaterdag de verslaggeefster op om haar deelgenoot te maken van zijn woede. Italië heeft ook zijn ambassadeur uit Belgrado teruggeroepen, maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat voor „routineoverleg” en heeft het niets te maken met de affaire.

Annunziata is persona non grata verklaard, waarmee het leger van westerse journalisten die niet meer welkom zijn in Joegoslavië weer is gegroeid. De Duitse journalist Pit Schnitzler, die voor het tv-kanaal SAT.1 werkt, wordt sinds vrijdag vermist in Joegoslavië. Het kanaal had Schnitzler vrijdag gezegd Belgrado te verlaten, omdat de autoriteiten zijn apparatuur en zijn auto in beslag hadden genomen en hij dus toch niet meer kon werken. Hij verliet Belgrado vrijdag rond het middaguur en de afspraak was dat hij, als hij bij de Kroatische grens was, gewoonlijk na een uur rijden, contact zou opnemen. Dat heeft hij niet gedaan, en niemand heeft sindsdien iets van hem vernomen.