Buitenland17 april 1999

Korte berichtgeving

Peiling
MOSKOU – Het percentage Russen dat een hekel heeft aan de Verenigde Staten is sinds het begin van de NAVO-luchtaanvallen op Joegoslavië gestegen van 28 naar 72. Dat blijkt uit een opiniepeiling waarvan de resultaten gisteren bekend werden gemaakt; 14 procent houdt van de VS, tegen 57 procent vóór het begin van de luchtaanvallen. De peiling werd op 3 april uitgevoerd.

Griekenland
ATHENE – De NAVO-luchtacties tegen Joegoslavië missen hun politieke doel en hebben de problemen in het gebied alleen maar verergerd, zo heeft de Griekse premier Kostas Simitis gisteren gezegd. Hij riep andere Europese landen op de handen ineen te slaan om een „gelijktijdig staakt-het-vuren” van de NAVO en de Joegoslavische eenheden in Kosovo te bewerkstelligen. „Militaire interventie heeft de problemen in plaats van ze op te lossen alleen maar erger gemaakt”, zei Simitis.

Massamoorden
GENEVE – Washington heeft nieuwe bewijzen voor massamoorden en de vernietiging van meer dan vierhonderd dorpen in Kosovo. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. „Wij hebben vrij overtuigend bewijs voor massaexecuties en een groot aantal massagraven ten westen van de Kosovaarse hoofdstad Pristina”, verklaarde woordvoerder James Rubin. De nieuwe informatie, die is samengesteld uit ooggetuigenverklaringen van vluchtelingen en onafhankelijke bronnen, verklaart volgens Rubin wellicht de onlangs weer toegenomen stroom ontheemden die Kosovo proberen te verlaten.

Slavische Alliantie
MOSKOU – Het Russische parlement heeft gisteren in grote meerderheid gestemd voor aansluiting van Joegoslavië bij de Slavische Alliantie van Rusland en Wit-Rusland. Met 293 stemmen voor en 54 tegen schaarde de door de communisten gedomineerde Staatsdoema zich achter een niet-bindende motie waarin de Joegoslavische wens zich bij de alliantie te voegen wordt gesteund. Vorige week stemde het Joegoslavische parlement voor aansluiting bij de unie.

Verkenningsvluchten
BONN – Duitsland heeft de verkenningsvluchten met onbemande vliegtuigen boven Kosovo hervat. Na het verlies van het derde toestel in een week tijd schortte Bonn donderdag de vluchten vanuit het Macedoonse Tetovo tijdelijk op. De woordvoerder van het ministerie van Defensie die de hervatting van de vluchten bekendmaakte, zei dat nog steeds niet duidelijk is of de drie onbemande vliegtuigen zijn neergeschoten door de Servische troepen of door andere oorzaak zijn neergestort.

Buurlanden
BRUSSEL – De zeven buurlanden van Joegoslavië (Bosnië, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië en Albanië) komen volgende week vrijdag of zaterdag naar Washington voor een speciaal Kosovo-overleg met de negentien NAVO-lidstaten. Ze komen bijeen op het niveau van ministers van Buitenlandse Zaken. Dat melden hoge diplomatieke bronnen bij de NAVO.

Coördinator
LONDEN – Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een coördinator aangesteld die informatie over oorlogsmisdaden in Kosovo naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag moet overbrengen. Minister van Buitenlandse Zaken Cook zei dat het tribunaal op deze manier de beschikking moet krijgen over materiaal voor de berechting van Servische paramilitaire leiders, zoals de beruchte Arkan. De benoeming van diplomaat David Gowan is volgens Cook ook een boodschap aan de Joegoslavische president Milosevic dat „wij weten wat zijn troepen aan het doen zijn.”

Legerperskaart
PODGORICA – Buitenlandse journalisten die naar Montenegro willen, moeten voortaan eerst naar Belgrado om bij het perscentrum van het leger een perskaart op te halen. De militaire autoriteiten hebben dit gisteren bekendgemaakt. Zij hopen zo het aantal journalisten in Montenegro te beperken. Kaarten die zijn uitgegeven door het ministerie van Voorlichting in Montenegro worden niet meer erkend, aldus de militaire leiding in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. De staat van oorlog is van kracht en dan gelden andere regels. In Montenegro zijn naar schatting 350 journalisten. De meesten hebben geen geldige accreditatie. Zij zijn volgens de militaire leiding illegaal, of half illegaal de grens met de Joegoslavische deelrepubliek overgestoken bij de Kroatische grenspost Debeli Brijeg.