Buitenland17 april 1999

Macedonische zaakgelastigde vreest crisis

„Uitsluitend opvang in
Balkanregio is slecht”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – West-Europese landen als Nederland kiezen er ten onrechte voor dat gevluchte Kosovaren zoveel mogelijk in de Balkanregio moeten worden opgevangen. De niet aflatende stroom van vluchtelingen vormt voor de binnenlandse stabiliteit van bijvoorbeeld Macedonië een groot gevaar.

Dat zei de Macedonische zaakgelastigde voor Nederland, Petre Mitev, gistermiddag tijdens een persconferentie in Den Haag. Namens zijn regering noemde Mitev het westerse standpunt dat de gevluchte etnische Albanezen in de landen rond Joegoslavië moeten blijven een „slechte beslissing.” „In mijn land is sprake van een vluchtelingencrisis. We hadden opvangcapaciteit voor 20.000 vluchtelingen, maar er zijn er inmiddels 120.000.”

De vluchtelingen vormen volgens Mitev een bedreiging voor de binnenlandse stabiliteit. „De opvang kost ons volgens de laatste berekeningen maandelijks ruim 200 miljoen dollar. Zonder internationale steun houden we dat niet vol. De opvang ontwricht onze economie en omdat bijna alle vluchtelingen Albanees zijn, bestaat het gevaar dat er bij ons etnische onlusten komen.”

Volgens de Macedonische zaakgelastigde moeten de vluchtelingen na de eerste opvang in buurlanden van Servië worden doorgestuurd naar verder gelegen landen. „Het vluchtelingenprobleem is allang geen regionaal probleem meer. Het is een Europees probleem, een mondiaal probleem zelfs.”

Mitev is het oneens met het standpunt van het merendeel van de West-Europese landen dat het weghalen van de vluchtelingen uit de Balkanregio de druk op de Servische president Milosevic zou verlichten. „Als die mensen in West-Europa verblijven, zijn ze, wanneer dat weer mogelijk wordt, al binnen 2 uur terug in Joegoslavië.”

Protectoraat
De Albanese ambassadeur in Nederland zei gisteren tijdens de persconferentie dat de overheid van zijn land niet van plan is een beroep te doen op andere overheden om vluchtelingen over te nemen. „Het is voor de Kosovaren verreweg het beste om hier in Albanië te blijven. Zij zijn onze broeders en zo ervaart de Albanese bevolking het ook. Ik heb gehoord van gezinnen met werkloze ouders die uit eigen beweging onderdak bieden aan drie vluchtelingen.”

Volgens Mitev moet Kosovo uiteindelijk deel blijven uitmaken van Servië, zij het met vormen van zelfbestuur. Zijn Albanese collega vindt dat Kosovo voor een periode van ongeveer 3 jaar een protectoraat moet worden van de internationale gemeenschap. Daarna zou de Kosovaarse bevolking zich in een referendum moeten uitspreken over de toekomst.