Buitenland17 april 1999

UNHCR: Exodus op „volle kracht”

Albanië verwacht
honderdduizend vluchtelingen

TIRANA – Er komt geen einde aan de vluchtelingenstroom uit Kosovo. Gisteren wamen al vele duizenden etnische Albanezen uit Kosovo aan in Macedonië, Albanië en Montenegro. Albanië verwacht vandaag bij de grenspost Morina 100.000 mensen.

„De Serviërs vegen systematisch het hele noorden van Kosovo schoon en wij verwachten nog vanavond 50.000 vluchtelingen”, aldus de Albanese minister van Informatie, Musa Ulqini.

Ook volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft Joegoslavië de uitzetting van etnische Albanezen uit Kosovo met „volle kracht” hervat. „De Servische autoriteiten pogen opnieuw de hele Albanese bevolking van Kosovo te verdrijven”, aldus een zegsman van de UNHCR in Genève. Driekwart van de 1,8 miljoen etnische Albanezen is binnen of buiten Kosovo op de vlucht.

In Albanië kwamen gisteren bijna 5000 Kosovaren aan, aldus internationale waarnemers. Zij kwamen de grens over bij Morina, niet ver van Kukes, waar al tienduizenden vluchtelingen zitten.

„Wij hebben gehoord dat er nog heel wat deze kant op komen”, aldus Owen O'Sullivan van de OVSE. Trekkers, auto's en vrachtwagens staan voor de grens in de rij, verklaarde de OVSE-woordvoerder. Maar hij kon niet bevestigen dat nog tienduizenden vluchtelingen uit de streek Mitrovica naar Morina onderweg zijn.

Ondenkbaar
Bij Blace, de grensovergang tussen Joegoslavië en Macedonië, kwamen gisteren 3000 vluchtelingen aan. Zij werden op 2 kilometer van de grens uit de trein gezet. Zij liepen het laatste stuk naar de grens over de spoorbaan, uit vrees dat zij anders op een mijn zouden trappen. Bij andere grensovergangen arriveerden nog eens duizend mensen.

Sinds de afgelopen weekwisseling stijgt het aantal vluchtelingen dat naar Macedonië komt gestaag, aldus de UNHCR.

„Een paar maanden geleden zou het voor de beschaafde wereld nog ondenkbaar zijn geweest dat de Serviërs letterlijk de hele burgerbevolking zouden verdrijven, maar dat lijkt nu wel het geval te zijn”, zei UNHCR-woordvoerder Kris Janowski. Er zitten nog zeker 400.000 etnische Albanezen in Kosovo en „we moeten verwachten dat de mensen blijven komen”, zei Janowski. Burgers worden op dit moment bij elkaar gedreven, waarbij in de meeste gevallen buitensporig grof wordt opgetreden. „Het is volledig uit de hand gelopen”, zei hij, en de willekeur heeft naar wij aannemen de zegen van Belgrado, wiens plicht het is burgers te beschermen.”

Macedonië herbergt nu al ongeveer 120.000 vluchtelingen. Velen hebben onderdak gevonden bij etnische Albanezen die daar wonen. Anderen zitten in kampen. Maar in de vluchtelingenkampen die de NAVO er heeft opgezet, is nauwelijks meer plaats. Het land kan eigenlijk maar 20.000 vluchtelingen aan en heeft dan ook een dringend beroep gedaan op andere landen een deel van de last te dragen.

Kroatië heeft zich bereid verklaard 3000 mensen uit Kosovo op te nemen. Een eerste groep van 88 mensen, voornamelijk Kroaten, is inmiddels gearriveerd.

De Joegoslavische autoriteiten hebben gisteren uitgeroepen tot dag van rouw voor wat werd genoemd de „NAVO-wreedheden” tegen vluchtelingen in Kosovo. Amerikaanse defensiefunctionarissen hebben donderdag hun leedwezen uitgesproken over de beschieting van een vluchtelingenkonvooi, nadat de NAVO had toegegeven het konvooi te hebben aangevallen in de veronderstelling dat het een militaire kolonne betrof. Volgens Belgrado zijn er 75 doden en tientallen gewonden gevallen.