Buitenland15 april 1999

„Westen eens over
vredesplan Kosovo”

Van onze buitenlandredactie
BONN – Het Westen staat eensgezind achter het vredesplan voor het conflict in Kosovo. Dat heeft de Duitse bondskanselier Schröder vanochtend in een debat in de Bondsdag gezegd.

Volgens Schröder moet Joegoslavië alle voorwaarden van het Westen accepteren voordat de NAVO bereid is de luchtaanvallen op het land te staken. „Deze, en alleen deze opdracht maakt het mogelijk de militaire maatregelen van de NAVO op te schorten en de weg te openen naar een diplomatieke oplossing”, aldus Schröder.

De bondskanselier voegde daaraan toe dat de regeringsleiders van de Europese Unie, die gisteren een ontmoeting hadden in Brussel, hun volle steun hebben gegeven aan de eisen van het Westen. Joegoslavië moet zijn troepen uit Kosovo terugtrekken, een internationale vredesmacht toelaten en het de vluchtelingen toestaan terug te keren naar huis.

Frankrijk wil dat de VN deze vredesmacht aanvoeren. Franse diplomatieke bronnen meldden vanochtend dat president Chirac Kosovo onder het bestuur van de EU wil plaatsen wanneer de Joegoslavische troepen zich hebben teruggetrokken. Chirac zou zijn voorstel gisteren tijdens de EU-top op tafel hebben gelegd. De Duitsers stellen voor Kosovo tijdelijk een interimbestuur te geven onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Duitsland moet Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, zien te overtuigen. De bondskanselier wil zo snel mogelijk een gesprek met de speciale Russische gezant voor het voormalig Joegoslavië, Victor Tsjernomyrdin, om te zoeken naar een oplossing voor het conflict.

Het Russische persbureau Interfax meldde vanochtend dat Tsjernomyrdin het voorstel steunt. „Het Duitse voorstel voor een bombardementspauze van 24 uur en zoeken naar een compromis is erg belangrijk en verdient te worden onderzocht”, zei de Russische ex-premier na een onderhoud met de Duitse ambassadeur in Moskou, Ernst-Jörg von Studnitz.

Chirac benadrukte gisteren dat de militaire doelstellingen vooralsnog met kracht moeten worden nagestreefd. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, zei gisteren dat de NAVO-landen hun luchtaanvallen op Joegoslavië vastbesloten moeten doorzetten. Hij stelde dat er tussen de VS en Europa geen verschil van mening bestaat over de strategie.

Védrine merkte op dat de Joegoslavische president, Slobodan Milosevic, niet heeft gereageerd op de eisen die het bondgenootschap stelde nadat Belgrado vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren in Kosovo had aangekondigd. Gezien de „koppigheid” van de Joegoslavische strijdkrachten is er voor de NAVO geen reden haar strategie te wijzigen, zei Védrine op de Franse radio.

De bewindsman stelde dat de uiteindelijke oplossing voor het conflict moet worden gezocht in „een bepaalde vorm van internationale bescherming” die zowel politieke autonomie als veiligheid garandeert. Volgens Védrine kan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daar een belangrijke rol in spelen.