Buitenland13 april 1999

Congres wijst Schröder als partijleider aan

SPD achter regering
inzake Kosovo-beleid

BONN – Ondanks grote meningsverschillen hebben de regerende Duitse sociaal-democraten gisteren hun steun gegeven aan het Kosovo-beleid van de regering. Voor bondskanselier Schröder was er desondanks een tegenvaller op het buitengewone partijcongres in Bonn. De sociaal-democraat kreeg bij de verkiezing voor het voorzitterschap van de SPD driekwart van de stemmen, duidelijk minder dan de partijleiding had verwacht.

De verkiezing van regeringsleider Schröder tot SPD-voorzitter was oorspronkelijk de enige aanleiding voor het congres. Maar de crisis in Joegoslavië domineerde de bijeenkomst.

De afgelopen dagen waren binnen de partij uiteenlopende standpunten over de rol van Duitsland in de Balkancrisis geuit. De linkervleugel en de Jonge Socialisten pleitten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren om onderhandelingen over een wapenstilstand mogelijk te maken. Hun motie tegen de NAVO-luchtaanvallen haalde het echter niet op het partijcongres. „De SPD moet haar verantwoordelijkheid nemen”, aldus Schröder. „Het volk verwacht geen vragen maar antwoorden.” Hij herhaalde zijn standpunt dat alleen de Joegoslavische president Milosevic verantwoordelijk is voor de crisis op de Balkan.

Op aandringen van gedelegeerden zal de SPD er bij de regering op aandringen vast te houden aan de politiek om geen grondtroepen te sturen. Ongeveer eenderde van de afgevaardigden wil liever helemaal geen inzet van Duitse grondtroepen, ongeacht een NAVO-besluit om wel soldaten te sturen. Minister Scharping van Defensie, tevens vice-voorzitter van de SPD, waarschuwde echter nadrukkelijk voor het uitstappen van Duitsland uit het westers bondgenootschap.

Geen liefde
Na het duidelijke jawoord voor de Kosovo-politiek van Schröder kreeg de kanselier echter een onmiskenbare waarschuwing van het partijcongres. Slechts 370 van de ongeveer vijfhonderd gedelegeerden kozen hem tot opvolger van Oskar Lafontaine, de linkse minister van Financiën die een maand geleden plotseling aftrad. Het percentage van bijna 76 steekt schril af tegen de 93 procent die Lafontaine anderhalf jaar geleden vergaarde. De ex-voorzitter was de grote afwezige in Bonn.

Schröder, die onlangs zijn 55e verjaardag vierde, was de enige kandidaat. Hij had voor de stemming al verklaard dat hij van de SPD-leden „geen liefde, wel genegenheid” wenste. Een deel van de SPD verwijt Schröder te rechtse standpunten.