Buitenland6 april 1999

Goldstone: Washington liet kans liggen

„Amerika had Milosevic
kwijt kunnen zijn”

JOHANNESBURG – Rechter Richard Goldstone, voormalig aanklager bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, heeft zondag gezegd dat de Verenigde Staten de kans om van de huidige Joegoslavische president Slobodan Milosevic –toen nog president van Servië– af te komen, bewust hebben laten liggen.

In een artikel in de Sunday Times van Johannesburg zei Goldstone dat de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen destijds heeft geweigerd te helpen de Bosnisch-Servische kopstukken Radovan Karadzic en Ratko Mladic, die door het tribunaal zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, op te sporen en te arresteren. Volgens Goldstone zou dit beruchte duo uit de Bosnische oorlog zo veel belastende verklaringen over Milosevic hebben kunnen afleggen dat deze nooit president van Joegoslavië had kunnen worden en zijn machtige politieke rol zou zijn uitgespeeld. De in 1995 gesloten akkoorden van Dayton sluiten openbare functies voor door het tribunaal aangeklaagde verdachten uit.

Frustratie
Toen Karadzic en Mladic in 1995 door het tribunaal werden aangeklaagd, verzocht Goldstone Cohen te helpen het tweetal, dat zich zonder een strobreed in de weg gelegd te worden in het Servische deel van Bosnië ophield, op te sporen en te arresteren. „Tijdens een serie ontmoetingen met William Cohen deed ik een dringend beroep op hem om ervoor te zorgen dat ze werden gearresteerd, maar hij zei dat dat te riskant was en dat hij bang was voor de repercussies voor de Amerikaanse militairen in Bosnië”, aldus Goldstone.

Volgens Goldstone erkende Cohen destijds dat hij door de twee niet te arresteren op de lange termijn meer mensenlevens op het spel zette.

De Zuid-Afrikaanse rechter verweet in het artikel ook andere westerse grootmachten niet de politieke wil en moed te hebben gehad om Karadzic en Mladic op te pakken, maar de grootste kritiek had hij op de houding van Washington.

Goldstone nam in 1997 ontslag als aanklager van het Joegoslavië-tribunaal uit frustratie over het feit dat maar zo weinig verdachten werden gearresteerd en dat de hoofdschuldigen vrij konden blijven rondlopen.