Buitenland6 april 1999

Ook op Internet woedt de oorlog

Hoofdprijs spotprent
Clinton: stukje stealth

Van onze wetenschapsredactie
AMSTERDAM – „Als je tekentalent hebt, maak dan een spotprent van Billy de Moordenaar. De inzender van de beste cartoon wint brokstukken van het neergestorte NAVO-toestel F-117. Stuur je werk naar korpa@bigfoot.com”. Ook op Internet woedt de oorlog.

Paniek. Amsterdam, vrijdagmiddag, 3.10 uur. Op de zolder van De Balie, vlakbij het Leidseplein, staren gespannen gezichten naar de Internet-site van de onafhankelijke Joegoslavische radiozender B92, die steeds leger raakt. Druk getelefoneer in drie talen. „Die boodschap van Matic komt tergend langzaam door. Er verdwijnt info zonder dat er iemand actief is, in Belgrado hebben ze 'm al een uur geleden losgelaten. Kijk, nu is de hele site weg!” Maurice Wessling van Internet-provider Xs4all belt onmiddellijk de systeembeheerder om alle wachtwoorden te laten veranderen.

Het duurt bijna een kwartier voor duidelijk is dat het een technische storing betreft en niet een poging van inbrekers om de website van B92 uit de lucht te halen. „Pfff, gelukkig niet de politie”, verzucht de Joegoslavische Sonja Radenkovic vanachter haar Macintosh. Juist die vrijdagmorgen heeft de politie de directeur van B92 in Belgrado aan de kant geschoven en vervangen door een stroman van president Milosevic, Aleksandar Nikacevic. Tegelijkertijd verzegelden ze het kantoor van B92, dus het is niet ondenkbaar dat het Joegoslavische regime nog dezelfde middag probeert de Internet-pagina's te verwijderen. „Serieuze kraakpogingen hebben we nog niet gehad, maar we hebben onszelf ook goed beveiligd,” zegt Wessling.

De nieuwe directeur van B92 gaf het personeel opdracht zich maandagmorgen te melden. Tot zijn verbazing deden ze dat ook: gistermorgen om 10 uur verzamelden de 39 personeelsleden zich, waarop Nikacevic ze in paniek weer naar huis stuurde. Om 12 uur moesten ze zich opnieuw melden voor een persoonlijk gesprek met de directeur. „Wat daar uit gekomen is, weten we nog niet. Er is bijna geen telefoonverkeer met Joegoslavië meer mogelijk.”

Hakenkruisen
Ook al was het niet de Joegoslavische politie die de B92-website probeerde te kraken, toch zit de propagandamachine van Milosevic niet stil. Tot halverwege vorige week was op www.kosovo.net alleen nieuws van vorig jaar te zien. Inmiddels is die pagina ververst: niet alleen een prijsvraag met brokstukken van de neergeschoten F-117 stealth bommenwerper als hoofdprijs, maar ook gratis foto's van de Britse en Amerikaanse vlag voorzien van hakenkruisen, met op de voorgrond „soldaten van de Amerikaanse SS-divisie.” Een foto uit de Tweede Wereldoorlog waarop een Duitser een Joods jongetje onder schot houdt, is gemanipuleerd waardoor nu een lachende Bill Clinton een onschuldig ogend Servisch jochie arresteert.

Op dezelfde Internet-pagina legt Joegoslavië uit waarom zij geen gevangen piloten kunnen tonen van de door hen neergeschoten toestellen. „Om te voorkomen dat de piloten militaire geheimen zullen verklappen, bouwt de NAVO geen schietstoel in, maar een explosief onder de stoel van de piloot.”